Ga uit je bol: plant zomerbloeiers

Komende zomer maandenlang genieten van extra bloemen in je tuin of op je balkon? Plant dan zomerbollen. Prik een mooie voorjaarsdag en maak van het planten een leuke buitenactiviteit. Een fluitje van een cent!

Bekend of minder bekend

Zodra de kans op nachtvorst voorbij is, kun je met zomerbollen aan de slag. De plantperiode loopt door tot eind mei. Je kunt kiezen voor de populaire dahlia, gladiool (Gladiolus), lelie (Lilium) of knolbegonia. Of ga voor minder bekende, zoals Crocosmia (oude naam: Montbretia), kuiflelie (Eucomis), tijgerbloem (Tigridia) of lampenpoetser (Liatris). Heb je al een plek op het oog? De meeste zomerbollen hebben minimaal 6 uur zon nodig voor een rijke bloei. Check daarom de verpakking om te zien of de bollen de voorkeur hebben voor zon of (half)schaduw. Aan de bodem stellen ze weinig eisen, als deze maar voldoende waterdoorlatend is.

Supermatch

Lagere soorten kun je het best vooraan in de border planten. Hogere doen het goed op een beschutte plaats, bijvoorbeeld tegen een muur of bij een heester. Zet dezelfde kleurtinten bij elkaar of kies juist voor contrasterende kleuren. Crocosmia, dahlia en lampenpoetser vormen een goed team, net als lelie met gladiool en Canna (Indisch bloemriet). Zomerbollen vormen ook een supermatch met vaste planten en heesters.

Eenvoudig planten

  1. Maak met een schep(je) gaten in de grond. Kijk op de verpakking voor de plantafstand.
  2. Plant tweemaal zo diep als de bol hoog is. Uitzondering op deze regel zijn dahlia en begonia, die je ondiep plant (met een paar centimeter aarde erboven).
  3. Plaats de bollen met het groeipunt (‘neusje’) naar boven in de grond, bij begonia is de holle kant de bovenkant. Geen nood als je het niet zeker weet; als ze uitlopen groeien ze vanzelf omhoog.
  4. Vul aan met aarde en druk licht aan.
  5. Geef water.

In pot kun je wat dichter op elkaar planten. Gaten onderin de pot zijn nodig voor het afvoeren van overtollig water. Doe er eerst kleikorrels of scherven in en plaats daarop de grond. Daarna volg je bovenstaande stappen. De bollen groeien vanzelf uit; geef alleen tijdens lange droogteperiodes water. Nog even geduld en je kunt genieten van het kleurrijke resultaat!

Weetjes

  • Je kunt zomerbollen eerst in pot planten en daarna pas in de vollegrond. Bij vorst zet je de pot gewoon in de schuur.
  • Zomerbollen bloeien in de periode van juni tot november. Dahlia spant hierbij de kroon, met een bloeiperiode van juli tot de eerste vorst.
  • Een aantal zomerbollen is biologisch gezien eigenlijk een knol, zoals dahlia. Voor het gemak noemen we ze allemaal zomerbol.