Bloembollen geven kwaliteitsimpuls aan openbaar groen

Ruimte aankleden

Stroken gele narcissen in bermen langs wegen, groepen krokussen in het park, bakken vol fleurige tulpen op het plein… Zomaar een greep uit de vele manieren waarop voorjaarsbloeiende bollen de openbare ruimte aan kunnen kleden. Ze vormen markante punten in steden en dorpen. Vaak worden mengsels van twee of meer verschillende soorten bolgewassen toegepast. Dan kan worden gespeeld met verschillende kleuren, hoogtes en bloeitijden. Ook een combinatie met andere gewassen, zoals vaste planten of sierheesters, zorgt voor een aantrekkelijk beeld. Vooral bloembollen met sprekende kleuren hebben een hoge sierwaarde.

Gezond

Fietsers, wandelaars en automobilisten worden vrolijk van de kleur en variatie die bloembollen in de openbare ruimte brengen. Groen heeft een positief effect op de gezondheid en het welzijn van burgers en verbetert de leefbaarheid. Zo blijkt uit onderzoek dat er een positief verband bestaat tussen groen en lichamelijke activiteit. Waar de één in een groengebied recreëert, vindt de ander er juist rust. Beide hebben een verlaagd stressniveau tot gevolg. Alle vormen van groen, van bloembollen tot bomen, dragen bij aan de positieve effecten. Bovendien vergroot een ruim en gevarieerd groenaanbod de kans op benutting van de openbare ruimte en het opdoen van sociale contacten.

224494_aangepast.jpg

Biodiversiteit

Veel soorten bloembollen zijn belangrijke drachtplanten omdat hun bloemen nectar en stuifmeel voor bijen, vlinders en hommels leveren. In het vroege voorjaar zijn het vooral de vroegbloeiende bolgewassen die voor het eerste verse voedsel van de insecten zorgen. Galanthus nivalis (sneeuwklokje), Eranthis hyemalis (winterakoniet) en Crocus tommasinianus (boerenkrokus) zijn voorbeelden van vroegbloeiende drachtplanten. Hoe groter de toepassing en variatie met geschikte soorten bloembollen, hoe hoger de bijdrage aan de biodiversiteit.

225422_aangepast.jpg

Belangrijk

Bij de toepassing van bloembollen in de openbare ruimte zijn twee zaken van belang: het onderhoud van de beplanting en de locatie. Te weinig onderhoud zorgt er namelijk voor dat het groen verwaarloosd en dit nodigt uit tot het deponeren van zwerfafval. Door bloembollen op de juiste plaats te planten wordt het beste uit de bloembol gehaald. Het ene soort doet het juist goed in de schaduw, het ander in zonnige grasvelden en weer andere zijn perfect voor in schalen of bakken. Bloembollenleveranciers geven hierover het juiste advies en begeleiding.

216186_aangepast.jpg