Bloembollen matchen uitstekend met vaste planten in openbaar groen

Economisch aantrekkelijk

Bloembollen tussen de vaste planten geven een mooi effect. De combinatiebeplanting is niet alleen aantrekkelijk vanwege de hoge en langdurige sierwaarde, maar ook vanwege het kostenplaatje. Dankzij nieuwe beheermethoden is combinatiebeplanting onderhoudsarm en daardoor economisch aantrekkelijk.

Vaste planten en bloembollen worden één keer geplant en komen ieder jaar terug. Vaste planten beschikken vaak over veel blad en groeien in een seizoen een plantvak dicht, waardoor onkruid minder kans krijgt. De meeste gemeenten in Nederland maaien borders in het voorjaar (maart/april) en laten het maaisel liggen. Deze mulchlaag onderdrukt onkruid, vermindert vochtverlies en spaart onkruidbestrijding uit. Na het maaien wordt er bemest met langzaam werkende meststoffen, zodat de bloembollen en vaste planten weer mooi terugkomen. De investering van het aanplanten wordt zo met gemak terugverdiend.

202287_aangepast.jpg

Gouden combinaties

Voor een combinatiebeplanting van bloembollen en vaste planten zijn vooral verwilderaars geschikt. Dit zijn bloembollen die elk jaar terugkomen. Enkele voorbeelden van verwilderaars die goed met vaste planten combineren zijn Allium (sierui), Camassia (indianenbloem), Narcissus (narcis) en Scilla (sterhyacint). Ook zijn er verschillende tulpensoorten die hier geschikt voor zijn.

Bij het combineren van bloembollen en vaste planten zijn de mogelijkheden legio. Narcissus (narcissen), Allium (sierui) of Camassia (indianenbloem) met siergrassen zijn gouden combinaties. Ook Allium (sierui) en Geranium (ooievaarsbek) vormen een topduo. Tijdens de bloei lokken de nectarrijke bloemen van Allium insecten en na de bloei houdt Allium sierwaarde dankzij het ronde silhouet van de zaadhoofdjes. De Geranium (ooievaarsbek) onttrekt het zicht op het eerder geel kleurende blad van Allium (sierui). De Geraniums eronder bloeien langer en zijn op hun beurt weer aantrekkelijk voor insecten.

45188_aangepast.jpg

Advies

Voor succesvolle beplantingen zijn plantkeuze en juiste werkwijze belangrijk. Behalve van de standplaats, hangt de plantkeuze ook af van de functie: drachtplanten voor groene verbindingszones, veel kleur op zichtlocaties of lagere planten met minder of zachtere kleuren op plaatsen waar een rustig verkeersbeeld is gewenst. Professionals adviseren over soortkeuze, voorbereiding van de grond, wijze van planten en onderhoud.

45079_aangepast.jpg