Dahlia’s zorgen voor veel kleur en maandenlange bloei in openbaar groen

Nectar en stuifmeel

Met hun lange bloeiperiode hebben dahlia’s maandenlang sierwaarde. Geschikte plaatsen in de stad zijn parken en rotondes, maar ook in bloembakken zijn het dankbare planten. Binnen het grote dahlia-assortiment komen vrijwel alle bloemkleuren in veel verschillende vormen voor. De bloemen van enkelbloemige en halfgevulde dahlia’s zijn rijk aan nectar en stuifmeel; het zijn echte bijen- en vlindermagneten. Regelmatig komt er nieuw assortiment op de markt. Donkerbladige variëteiten zijn veelgevraagd en leuk om in de beplanting toe te voegen.

Stevig en compact

Op basis van bloemvorm worden dahlia’s ingedeeld in verschillende groepen. Voor toepassing in het openbaar groen is het belangrijk dat de dahlia’s stevig zijn en compact blijven. Hogere dahlia’s hebben ondersteuning nodig en vaak is dat in de openbare ruimte niet haalbaar. Geschikt zijn onder meer:

 • Enkelbloemige Mignondahlia’s. De bloemen uit deze groep zijn zo’n 10 centimeter groot en de planten worden tot 50 centimeter hoog.
 • Topmixdahlia’s. Evenals Mignon enkelbloemig maar de bloemen zijn zo’n zes centimeter groot. De planthoogte blijft onder de 50 centimeter.
 • Anemoonbloemige dahlia’s. De bloemen zijn halfgevuld en zo’n 6 tot 13 centimeter groot. De meeste worden tussen de 35 en 100 centimeter hoog.
 • Gevuldbloemige Cactusdahlia’s. De bloemblaadjes van deze groep zijn opgerold. Ze kunnen 40 tot 150 centimeter hoog worden. Voor de openbare ruimte zijn de lagere geschikt.
 • Gallerydahlia’s. Deze groep bloeit rijk van vroeg in de zomer tot diep in de herfst en wordt tussen de 25 en 45 cm hoog.

Groepen of combinaties

Dahlia’s komen in groepen het best tot hun recht. Dat kan met dezelfde soort zijn of door elkaar gemixt. Een combinatie met andere zomerbloeiende bollen, zoals Lilium (lelies), Canna (bloemriet) en Crocosmia (oude naam Montbretia) geeft een extra gevarieerd beeld. Dahlia kan ook met vaste planten als Pennisetum (lampenpoetsersgras) of Persicaria (duizendknoop) worden gecombineerd. In alle gevallen zorgen dahlia’s met hun kleuren maandenlang voor een zomerse sfeer in de stad.

Praktische tips

 • Dahlia’s zijn erg vorstgevoelig; plant ze daarom na de laatste vorst.
 • Dahlia’s zijn echte zonaanbidders. Zet ze daarom op een zonnige plaats. Een beetje schaduw kan, maar te veel zorgt voor minder bloei en slappere planten.
 • Zorg voor een voedzame, goed waterdoorlatende bodem die niet te droog is. Elke grondsoort is geschikt. Als de grond voedselarm is, dan is bijmesten met organische mest een goede oplossing.
 • Plant de knollen met het kraagje net onder de grond, dus niet te diep.
 • Plant hogere dahlia’s samen met de stevige canna’s. Dit zorgt ervoor dat ze mooi overeind blijven.
 • Uitgebloeide bloemen verwijderen resulteert in een langere doorbloei. In de praktijk is dat niet altijd haalbaar; participatie van omwonenden kan een oplossing zijn.
 • Plant na het rooien voorjaarsbloeiende bloembollen op de vrijgekomen plaats.

202209_aangepast.jpg 242331_aangepast.jpg 242409_aangepast.jpg 202216_aangepast.jpg