Hoog rendement met zomerbloeiende bol- en knolgewassen in openbaar groen

Bloeirijkheid

Of het nu in bloemperken, gras of bakken is, het effect van zomerbloeiende bol- en knolgewassen in de openbare ruimte is groot. Dit is te danken aan de bloeirijkheid en de vaak felle kleuren. De planttijd is in het voorjaar, na de laatste vorst. Ze bloeien al in hetzelfde jaar. Met een slimme soortkeuze, kleuren de bloemen het openbaar groen van eind mei tot ver in het najaar. De meeste zomerbloeiende bol- en knolgewassen zijn zonminnend. Aan de bodem stellen ze weinig eisen; het liefst voedzaam en waterdoorlatend.

Greep uit de soorten

Canna (Indisch bloemriet)

Dit knolgewas heeft een tropische uitstraling. De bloeiperiode is van juli tot november. De dwergrassen worden tot 60 cm hoog, hoge rassen tot 160 cm. Vanwege de grote variatie in bladkleuren geeft dit ook sierwaarde, zeker in combinatie met de vele bloemkleuren.

Crocosmia (oude naam Montbretia)

Dit is een opvallend en rijkbloeiend bolgewas, met felle rode, oranje of gele bloemaren. De bloeiperiode loopt van juli tot september en de plant groeit 60 tot 120 cm hoog. Veel soorten krijgen na de bloei decoratieve bessen, die van groen naar rood verkleuren en tot diep in de winter sierwaarde hebben. Het is tevens een drachtplant.

Dahlia

De Dahlia is een van de bekendste zomerbloeiende knolgewassen, die dankzij een comeback weer een plaats heeft veroverd in landscape. Deze zomerbloeier is er in vele kleuren en vormen. De hoogte varieert van 30 tot 150 cm. Vooral dahlia’s met donker blad en open bloemhartjes zijn populair. Ze bloeien tot de eerste vorst, en het is een drachtplant (uitgezonderd gevuldbloemige).

Gladiolus (gladiool)

Vooral de kleinbloemige (nanus, hoogte 70 cm) en de Abessijnse gladiool (callianthus, hoogte 100 cm) zijn geschikt voor landscape. De eerste is in vele kleuren verkrijgbaar, de bloemen van de tweede zijn wit met een bordeauxkleurig hartje en geurend. Het zijn beide drachtplanten.

Lelie (Lilium)

De lelie staat vooral bekend als snijbloem. Voor de aanplant in de openbare ruimte zijn alle typen lelie geschikt. Een aantal geurt fleurig. Aziatische lelies, het bekendste type, worden 60 tot 80 cm hoog. Het zijn stevige, opstaande bloemen met een breed kleurenspectrum, waaronder veel felle kleuren.

Tigridia (tijgerbloem)

Dit is een minder bekende zomerbloeiend bolgewas. De bloeiperiode is vanaf juli tot oktober en de hoogte is 45 cm. Een mix met verschillende kleuren Tigridia geeft een kleurrijk effect in de openbare ruimte.

Combinatietips

Zomerbloeiende bolgewassen kunnen zowel in groepen, mengsels of in combinatie met vaste planten worden geplant. Zet dezelfde kleurtinten bij elkaar of kies juist contrasterende kleuren. Voorbeelden van combinaties zijn:

  • Lelie, gladiool en Indisch bloemriet
  • Crocosmia, Dahlia, en Liatris spicata (lampenpoetser)
  • Zomerbollen met vaste planten als Pennisetum (lampenpoetsersgras), Verbena bonariensis (ijzerhard) en/of Persicaria (duizendknoop)

41330_aangepast.png 57233_aangepast.png

202216_aangepast.png 223509_aangepast.png