Openbaar groen geïnspireerd op Monet

Rijk kleurenpalet

Voor de impressionistische kunstschilder Claude Monet (1840-1926) waren de tuinen rond zijn huis in Giverny een belangrijke inspiratiebron. De tuinen vormden zijn buitenatelier. De schilder ontwierp en onderhield de tuinen zelf. Net als de watertuin met de beroemde waterlelies, legde hij bloementuin ‘Clos Normand’ aan. Van de lente tot de herfst is deze tuin één grote etalage met een rijk kleurenpalet aan bloemen. Naast rozen en vaste planten, nemen bloembollen er een belangrijke plaats in. In de zomer staan dahlia’s hier centraal.

242462_aangepast.jpg

Impressionisme en dahlia’s

Typerend voor het impressionisme is de beleving van het moment (impressie) en aandacht voor lichteffecten en kleur. Dahlia’s zijn er in vele kleuren; wit, geel, roze, rood, oranje, paars en tweekleurig. Voortdurend komen er nieuwe kleurvarianten bij. Met de vele vormen en hoogtes, gecombineerd met de uitbundige bloei, zetten dahlia’s snel een kleurrijk en gevarieerd beeld in het openbaar groen neer. Een beeld dat met dezelfde sfeer niet onderdoet voor de bloementuin van Monet. Interessant is de lange bloeitijd van dahlia’s: van juli tot de eerste nachtvorst. Dahlia’s met enkelbloemige en halfgevulde bloemen lokken bovendien bijen, hommels en vlinders dankzij de grote hoeveelheden stuifmeel en nectar.

242475_aangepast.jpg

Toepassing openbaar groen

In het openbaar groen worden meestal dahliaplanten in pot toegepast, vergelijkbaar met perkgoed. Soms worden knollen geplant, bijvoorbeeld tussen vaste planten. De verschillende groepen dahlia’s zijn ingedeeld op bloemvorm. Voor openbaar groen zijn vooral de compactere soorten geschikt, zoals de enkelbloemige mignon dahlia’s of de halfgevulde anemoonbloemige dahlia’s. Het mooiste effect ontstaat door, net als in de bloementuin van Monet, grotere groepen van verschillende soorten toe te passen. Dahlia’s hebben een lichte plaats met veel zon nodig om optimaal tot hun recht te komen. Extra bloei wordt gestimuleerd door zaaddozen weg te halen. Zo geven dahlia’s met hun schilderachtige sfeer een impuls aan de kwaliteit van het openbaar groen.

242458_aangepast.jpg