Trends in openbare ruimte: bloembollenmixen

Maandenlang bloei

Bloembollenmixen fleuren het straatbeeld op en creëren verschillende sferen; van ingetogen met pasteltinten tot uitbundig met felle, contrasterende kleuren. Met de juiste soortkeuze is iedere locatie geschikt: van wegbermen, parken, rotondes en onderbeplanting van struiken en bomen tot bloembakken of schalen. De mixen kunnen bestaan uit één soort, bijvoorbeeld tulp (Tulipa) of narcis (Narcissus) of uit meerdere soorten. En ze zijn eenjarig of meerjarig. Door te spelen met verschillende hoogtes en kleuren ontstaat een gevarieerd voorjaarsbeeld. Het mixen van bloembollen met verschillende bloeiperiodes staat garant voor maandenlang bloei; passanten en omwonenden zien steeds weer een ander beeld. Bloembollen als krokus (Crocus), sterhyacint (Scilla), sneeuwroem (Chionodoxa) en narcis zorgen voor vroege bloei. Sierui (Allium) wordt vaak aan mengsels toegevoegd om de bloeiperiode tot in juli te verlengen.

243295_aangepast.jpg
Extra populair

Er zijn veel kant-en-klaar mixen op de markt, die zich in de openbare ruimte al hebben bewezen. Daarnaast kan een eigen mix worden samengesteld. Met een slimme soortkeuze is afstervend loof niet zichtbaar omdat de volgende soort in bloei komt. Mixen met nectarrijke bloemen voor bijen en vlinders, bijvoorbeeld krokus, botanische tulp, blauw druifje (Muscari), sterhyacint en anemoon (Anemone), zijn extra populair vanwege hun bijdrage aan de biodiversiteit. Ook hogere mixen zijn mogelijk. Een voorbeeld is narcis met tulp en keizerskroon (Fritillaria imperialis). Een lage mix kan bestaan uit dwergnarcis met botanische tulp, blauw druifje en sneeuwroem. Liever een mengsel met hoog en laag? Kies dan bijvoorbeeld voor een combinatie van krokus met sneeuwroem, blauw druifje, boshyacint (Hyacinthoides), indianenbloem (Camassia), tulp en narcis. De mogelijkheden zijn oneindig.

243328_aangepast.jpg
Grasstroken verfraaien

Verwilderingsbollen (bloembollen die elk jaar terug komen en zich uitbreiden) zijn bij uitstek geschikt om grasstroken te verfraaien. Hiervoor bestaan speciale bollenmengsels. Het planten van de bollen kan machinaal. Bovendien zijn deze beplantingen extensief te beheren; bermen en gazons met bollenmengsels hoeven maar één of twee keer per jaar te worden gemaaid. Hierdoor zijn de onderhoudskosten laag. Hierbij dient wel rekening te worden gehouden met het maaibeleid, want de bollen moeten volledig bovengronds afsterven. Bij vroegbloeiende mengsels kan al eerder in het jaar worden gemaaid. De bol kan dan voldoende reservestoffen opslaan voor een rijke bloei in het jaar erop.

243372_aangepast.jpg