Tulpen in Amsterdam als inspiratie voor andere steden

Kleurenmassa

Tulpen gedijen goed in zowel de vollegrond als in pot. Dankzij hun hoge sierwaarde geven tulpen een kwaliteitsimpuls aan het groen. In Amsterdam sieren ze elk voorjaar tientallen locaties verspreid over de stad; van winkelstraten, bruggen, pleinen en parken tot tuinen van musea en hotels. Die enorme kleurenmassa heeft een positief effect op het welzijn van mensen. Voorbijgangers worden vrolijk van het straatbeeld en maken foto’s van – en selfies met – de tulpen die vervolgens op social media worden gedeeld.

243091_aangepast.jpg 243047_aangepast.jpg

Trend

Zowel in pot als vollegrond zijn tulpenmengsels dé trend. Gemengde kleuren zijn populair, en met een slimme mix van vroeg-, midden en laatbloeiende tulpen wordt de bloeiperiode ook nog eens verlengd en kleuren tulpen van maart tot en met mei de openbare ruimte. Tijdens de tulpenmania (1634-1637) vertegenwoordigde één tulp op een gegeven moment de waarde van een heel grachtenpand. Zo extreem zal het niet meer worden, maar tulpen zijn nog steeds van grote waarde voor Amsterdam. Vandaag de dag vormen ze een extra attractie waar zelfs speciale wandel- en fietsroutes langs voeren.

Advies vollegrond

  • Alle tulpensoorten zijn geschikt. Pas op winderige locaties geen hoge soorten toe.
  • Tulpen gedijen op elke grondsoort goed. Voeg alleen op hele arme gronden gronden 10% organische stof/tuinturf toe.
  • Tulpenbollen kunnen nog tot laat in het jaar worden geplant; de plantijd loopt van september tot kerst.
  • Plant de bollen 2 tot 3 keer zo diep als de hoogte van de bol.

243085_aangepast.jpg

Advies pot

  • Alle halfhoge en lage tulpen zijn geschikt voor potten en bakken.
  • Plantadvies is 60 á 100 bollen per m2. Bij een combinatie met bijvoorbeeld vaste planten kan dit aantal worden gehalveerd.
  • Verschillende soorten kunnen in lagen worden geplant dit heet lasagnebeplanting. Zie hier wat voorbeelden.

243082_aangepast.jpg