Zomerbollen als eyecatchers in openbaar groen

Biodiversiteit

Zomerbollen zorgen van juni tot ver in het najaar voor een mooie aanblik van het openbaar groen. Toegepast op rotondes, in bloemperken en in bakken creëren ze een kleurrijk en gevarieerd straatbeeld. Veel zomerbollen spelen een belangrijke rol in de biodiversiteit. Zo vallen lampenpoetsers (Liatris) en dahlia’s met enkelbloemige en halfgevulde bloemen onder de toppers van drachtplanten. Dankzij de grote hoeveelheden stuifmeel en nectar zijn ze enorm in trek bij bijen en vlinders.

212699_aangepast.jpg 201815_aangepast.jpg

Aansluitende bloei

Zomerbollen zijn mooi in grote groepen, maar ook in combinatie met vaste planten en andere zomerbollen, zoals Crocosmia met Dahlia en Canna. Ze worden na de vorst, van maart tot en met april, geplant. Zo bloeien ze aansluitend en ontstaat er geen kale plek wanneer de voorjaarsbollen zijn uitgebloeid.

77694_aangepast.jpg 201810_aangepast.jpg 

Soorten

Het aantal soorten zomerbollen dat geschikt is voor beplantingen in het openbaar groen is groot:

Crocosmia (oude naam Montbretia)

De opvallende rode, oranje en gele bloemen bloeien van juli tot september. Veel soorten krijgen na de bloei decoratieve bessen, die van groen naar rood verkleuren.

Gladiool (Gladiolus)

Vooral de kleinbloemige (nanus) en de Abbesijnse (allicanthus) gladiool doen het goed in het openbaar groen. De eerste is in vele kleuren verkrijgbaar, de tweede alleen in het wit met een bordeauxkleurig hartje en verspreidt een zoete geur.

Lelie (Lilium)

Voor openbaar groen zijn alle typen lelie geschikt; van dwerg-Aziaten die niet hoger worden dan 30 centimeter tot trompetlelies die hoger dan een meter groeien. De meesten zijn meerjarig.

Begonia

De Begonia is perfect voor in een plantsoen. Het is een kleurrijke zomerbloeier die maandenlang onvermoeid massa’s bloemen produceert.

Spinlelie (Hymenocallis)

Spinlelies zijn minder bekend, maar heel geschikt voor plantsoenen. Ze bloeien vanaf eind mei en de knoppen groeien uit tot prachtige bloemen die lijken op spinnen. Ze verspreiden een zoete aangename geur, vooral ‘s avonds.

Indisch bloemriet (Canna)

Deze zomerbol toont van juli tot oktober haar bloemen. Ook het blad is interessant, vanwege de variatie in kleur. Het is nodig om Indische bloemriet af te dekken tegen vorst.

Dahlia

De Dahlia is een van de bekendste zomerbollen. De variatie in bloem- en bladkleur, bloemvorm en hoogte is enorm. Ze bloeien lang door; tot de eerste vorst.

Tijgerbloem (Tigridia)

De Nederlandse naam Tijgerbloem verwijst naar de gevlekte tekening van de bloemen. De tijgerbloem bloeit van juli tot oktober en het blad lijkt op die van de gladiool.

23193_aangepast.jpg 212804_aangepast.jpg