Tuintrend 2023: benut elke centimeter van je buitenruimte

Door de verstedelijking is er steeds minder woon- en tuinoppervlak beschikbaar en krijgt de nog beschikbare buitenruimte steeds meer waarde. De tuin krijgt, naast het traditionele gebruik, steeds meer functies, zoals sport- of werkplek. Er wordt creatief gezocht naar beschikbare ruimte voor planten.

Omhoog

In vergelijking met voorgaande jaren komen binnen en buiten nog meer bij elkaar. De tuin wordt maximaal benut. Zowel in horizontale als verticale beplanting. De tuin, zoals we die vanouds kennen, blijft populair. Nieuw is het steeds vaker gebruiken van dakterrassen, veranda’s of beplanting op daken en tegen schuttingen.

Licht en luchtig

Om de ruimtelijkheid te benadrukken is een transparante en luchtige beplanting essentieel. In de beplanting wordt met veel kleurcontrast gewerkt zodat de diepte in de tuin benadrukt wordt. De verschillende contrasterende kleuren zijn blauw/paars, oranjerood, zacht geel, lichtblauw en pastel lila. Volle en dicht beplante borders zijn een no-go; de bloeiende planten staan juist vrij en luchtig verspreid in de buitenruimte.


Kleurenkaart ‘Layered Spaces’

Ruimte

Bloembollen en knollen hebben de kracht om het ruimtelijke gevoel te versterken. Kies voor soorten die zich luchtig laten weven en combineren met andere planten. Denk bijvoorbeeld aan canna’s, begonia’s, dahlia’s, crocosmia’s en gladiolen. Geef ze flink de ruimte in de borders. Plant een enkele bloembol of knol of meerdere van dezelfde soort tussen tegels in of laat ze lekker vrij groeien in grote verticale bakken aan de muur of schutting.