Openbaar groen

Als je nadenkt over een beplantingsplan voor een tuin of park, kun je tal van groepen planten, bomen en heesters overwegen. Maar, wat dacht je van bloembollen? Bloembollen zijn verrassend en een tikkeltje mystiek. De laatste maanden van het jaar zitten ze in de grond, om vanaf januari – februari hun groei- en bloeikracht te tonen. Als de eerste puntjes van de sneeuwklokjes weer boven de grond uit piepen, weet je: het tuinseizoen is weer begonnen.

In de wintermaanden liggen tuinen en parken er wat sobertjes bij, qua kleur valt er dan weinig te beleven. Bloembollen brengen daar verandering in. Je kunt al helemaal vrolijk worden van de energie waarmee bloembollen al vroeg in het jaar uit de grond komen. Voor je het weet, vormen ze samen een levendig kleurenpallet dat er elke dag net weer even anders uit ziet. Vooral de voorjaarsbloeiers zorgen voor een explosie aan kleur en geur in de tuin.

Toegift

De zomerbloeiers zijn overigens niet minder boeiend en aantrekkelijk. Soorten als dahlia en begonia zijn kleurbrengers die het maandenlang volhouden. Menig vaste plant moet het hiertegen afleggen. En net als je denkt dat het helemaal voorbij is met de bolgewassen, volgt er een verrassende toegift van de najaarsbloeiers. Als de tuin alweer op zijn retour is, laat een gewas als colchicum zich van zijn meest kleurrijke kant zien.

Overal thuis

Bloembollen vormen tezamen een uitgebreide groep, waartoe ook de knolgewassen en wortelstokken behoren. Voor elke situatie is dan ook wel een geschikt soort te vinden: voor een border gemixt met vaste planten, onder de fruitbomen, in een pluktuin, voor een klassiek of juist een modern bloemperk, voor een romantische of een hele strakke tuin. Bloembollen laten zich goed combineren met andere gewassen en bomen. Bovendien vragen bloembollen – naast het planten – nauwelijks of geen onderhoud. Een mooi product dus om in elk denkbaar beplantingsplan te verwerken. Groot of klein, modern of romantisch? De bloembol voelt zich er thuis.

In deze folder vindt u alle informatie over bloembollen in het openbaar groen.

216643.jpg