De sierui (Allium) is verkozen tot Bloembol van het jaar 2023. En dat is niet voor niks! Deze statige en imposante verschijning combineert perfect met andere bloembollen en vaste planten in de tuin. Én de Allium is een echte vlinder- en bijenvriend. Mooi voor in de tuin en voor de biodiversiteit dus!
Van klein tot groots
We kunnen er niet omheen, de sierui staat als een huis. De grote paarse ronde bloemen op hoge stelen van bijvoorbeeld de Allium aflatunense of de grote Allium giganteum vallen lekker op in de tuin. Naast de bekende varianten zijn er nog veel meer alliumsoorten in verschillende kleuren en maten te vinden. Van diverse tinten paars, roze tot wit en zelfs geel. Afhankelijk van het soort worden de sieruien 15 cm tot ruim 150 cm hoog. Zoek je een wat lager exemplaar voor op het balkon of terras? Kies dan voor laagblijvende Allium karataviense, Allium cristophii of Allium schubertii. Ook de bloemvorm van de verschillende soorten varieert sterk, van 3 cm tot zo’n 30 cm. Voor ieder wat wils dus.
Combineren
Combineer de sieruien met vaste planten en andere voorjaarsbollen voor het mooiste resultaat. De bladeren zijn niet heel decoratief en vallen op deze manier weg tussen de andere beplanting. De lange soorten zijn mooi wanneer ze ver boven de borderbeplanting uit steken. De bloemen contrasteren met hun bolvorm perfect met vaste planten. Omdat sieruien wat later in het voorjaar bloeien (van april tot in juli), overbruggen ze het seizoen van de voorjaarsbloeiende bloembollen naar de zomerborder.
Planten
Plant de Allium tussen oktober en december in goed waterdoorlatende grond, op een zonnige plek (alhoewel sommige soorten ook halfschaduw verdragen). De Allium houdt niet van natte voeten. Meng daarom grof zand door de aarde voordat je ze plant. Plant de bollen twee keer zo diep als de bolgrootte en op zo’n 10/15 (bolgrootte <8 cm) tot 50 cm (bolgrootte > 8/+ cm) van elkaar. Na de bloei kunnen de alliumbollen in de grond blijven (al worden de bloemen jaar na jaar wel wat kleiner). Een bijkomend voordeel is dat de uitgebloeide alliumbloemen ook na de bloei in de herfst en winter decoratief blijven.
Nectarrijke bloemen voor biodiversiteit
De Allium zit vol nectar! En daar zijn insecten, vlinders én bijen dol op en is dus goed voor de biodiversiteit. De bolvormige bloem van de sierui bestaat eigenlijk uit vele kleine bloemetjes. In deze kleine bloemetjes vinden de insecten de nectar. Daarnaast zorgen ze hierdoor voor de bestuiving van andere planten die zich daardoor ook weer voort kunnen planten. Bloemen, bijen, vlinders en andere insecten in de tuin zijn dus van groot belang voor de natuur!