Amaryllisbol groeit uit tot diva

Groeiproces

Amaryllissen, ook wel Hippeastrum genoemd, zijn majestueuze bloembollen die uitgroeien tot even indrukwekkende bloemen. Deze gedaantewisseling van bol naar bloem is een feestje om naar te kijken. Het groeiproces begint met het aanmaken van wortels. Daarna ontstaan een of meerdere dikke knoppen uit de bol, hierin zitten de bloemen verstopt. Vervolgens groeien de stengel(s) waarna de knoppen zich op een gegeven moment uit het schutblad onthullen. Van dit intrigerende, zes tot tien weken durende proces kun jij getuige zijn!

226501_aangepast.jpg 226505_aangepast.jpg

Ontwaken

Voordat de amaryllisbol gaat groeien, moet deze diva eerst wakker worden. Dat werkt het beste met water. Leg de bol daarom een uurtje in een bak met lauw water. Het water zorgt ervoor dat de wortels gaan groeien. Je kunt de bol hierna in een leuke pot met grond planten, los in een schaal leggen of op water zetten. Wat ze in ieder geval fijn vinden is warmte. Een kamertemperatuur van tussen de 20 en 24 graden is perfect. Ook licht vindt deze dame prettig. Wanneer het wat donkerder is, groeien de stelen te lang.

226496_aangepast.jpg 226507_aangepast.jpg

Tips:

  • Amaryllisbollen zijn vanaf oktober tot eind april te koop.
  • Kies stevige amaryllisbollen. Kun je er in knijpen? Dan zijn het oude of zieke bollen.
  • De meest bekende kleuren amaryllissen zijn rood, roze, zalm, oranje en wit. Maar wist je dat er ook dubbelbloemige en kleinbloemige soorten verkrijgbaar zijn?
  • Ondersteun de bloemknop met een stokje wanneer de steel lang is of als de bloemen groot en zwaar zijn.

226504_aangepast.jpg