Blauwe druifjes voor mini-fuifjes

Chique naam voor blauwe druifjes

Ze worden blauwe druifjes genoemd omdat de bloem lijkt op een kleine tros blauwe druiven. Maar de officiële naam is veel chiquer: Muscari. Deze naam stamt af van het woord ‘muskus’ vanwege de heerlijke muskusachtige geur die sommige soorten afgeven. Dus als je een heerlijke geur op het mini-fuifje in je tuin wilt plant dan bijvoorbeeld Muscari aucheri ‘Blue Magic’, Muscari armeniacum ‘Blue Spike’, Muscari botryoides ‘Album’ of Muscari macrocarpum ‘Golden Fragrance’.

bulb afbeelding bulb afbeelding

Blauw is niet blauw

Het woord ‘blauw’ in de naam ‘blauwe druifjes’ doet vermoeden dat de druifjes altijd blauw zijn. Maar blauw blijkt in dit geval niet altijd blauw te zijn. Er zijn namelijk ontzettend veel verschillende blauwtinten maar ze zijn er ook in het wit, lila, paars, violet, roze en zelfs tweekleurig. Hoe meer kleuren bij elkaar hoe gezelliger het mini-fuifje wordt! Heerlijk om daar van een afstandje van mee te kunnen genieten.

bulb afbeelding bulb afbeelding

Vrienden maken het gezellig

Zonder visite is geen feestje gezellig en dus ook een mini-fuifje in je tuin niet. Nodig daarom ook andere vroegbloeiers uit op de fuif van de blauwe druifjes. Wie weet wordt het dan een ‘mega-mini-party’! Blauwe druifjes kunnen het erg gezellig hebben met bijvoorbeeld krokussen, hyacinten, irissen, buishyacint, sterhyacint en tulpen. Hoe bonter de kleuren hoe gezelliger het mini-fuifje wordt!

Voorbereidingen voor het feestje

Een geslaagd feestje heeft een goede voorbereiding nodig. Begin in oktober, uiterlijk eind november, met het planten van de blauwe druifjesFF plus vrienden. Als je een gezellig feestje wilt plant dan minimaal 25 bolletjes dicht bij elkaar. Wil je grootser uitpakken? Plant er dan 40 of 50. Je kunt één soort aanhouden voor een lekker relaxt feestje. Wil je het bont en bruisend maken? Mix dan verschillende bollen en plant ze door elkaar. Je plant de bloembollen 10-15 cm diep waarna je ze bedekt met de uitgegraven aarde. Druk de aarde als finishing touch nog even voorzichtig aan met je voeten. Wanneer je de bloembollen op een goede plek plant (zonnig tot halfschaduw, niet te nat) kunnen ze jaar na jaar bloeien zonder dat je er iets aan hoeft te doen! Start dus dit jaar nog met de eerste editie van de ‘Blauwe druif, mini-fuif’!

bulb afbeelding