Blij van januari t/m mei

Januari trotseren

De winterakoniet (Eranthis) en het sneeuwklokje (Galanthus) trotseren als eerste het koude weer in januari. Zelfs als er sneeuw ligt, banen de bloemetjes van deze bloembollen zich er krachtig een weg doorheen om vervolgens hun bloemen te openen. De subtiele witte sneeuwklokjes zijn, samen met de frisgele winterakonieten, dé voorbodes van de lente.

bulb afbeelding bulb afbeelding

Februari lengt aan

In februari lijkt de grootte van de groep voorjaarsbloeiende bloembollen aan te lengen. Deze maand is er namelijk een flink aantal soorten dat het tijd vindt om boven de grond te komen. Krokussen (Crocus), dwergirissen (Iris reticulata) en lenteklokjes (Leucojum vernum) verfrissen samen de tuin, in gezelschap van buishyacinten (Puschkinia) en sneeuwroem (Chionodoxa).

bulb afbeelding bulb afbeelding

Kleurboost in maart

In maart vindt de echte kleurboost in de tuin plaats. Kleurrijke bloembollen als anemonen (Anemone), alpenviolen (Cyclaam), blauwe druifjes (Muscari), narcissen (Narcissus), knikkend vogelmelk (Ornithogalum nutans) en oosterse sterhyacint (Scilla siberica) bloeien je tegemoet. Deze maand zal de tuin zeker heerlijk ruiken door blauwe druifjes. De geur heeft ook een onbedwingbare aantrekkingskracht op bijen.

bulb afbeelding bulb afbeelding

Tulp populair in april

In april kun je genieten van de populairste bloembol: de tulp (Tulipa). Overal zullen ze zich tonen in de bijzonderste vormen en kleuren. De tulp heeft het in april erg gezellig samen met hyacinten (Hyacinthus), oude wijfjes (Ipheion) en zomerklokjes (Leucojum aestivum). Ondertussen beginnen vaste planten ook te groeien – een heerlijke combinatie.

bulb afbeelding bulb afbeelding

Mei niet in haar hemd

De zomer is al in zicht, maar de laatste voorjaarsbloeiende bloembollen in mei laten de tuin niet in haar hemdje staan. Sieruien (Allium), boshyacinten (Hyacinthoides), lelietjes van dalen (Convallaria), Ixia en ranonkels (Ranunculus) sluiten het kleurrijke bollenseizoen in het voorjaar af.

bulb afbeelding bulb afbeelding

Bloembollen planten in vier stappen

  1. Hark de aarde een beetje los.
  2. Maak een gat in de grond, ongeveer driemaal zo diep als de dikte van de bloembol/knol.
  3. Zet de bloembollen er in, met de punt omhoog en het ‘baardje’ naar beneden.
  4. Bedek de bloembollen met aarde.

Tips

  • Je kunt ook een groter plantgat maken, ofwel een ‘bedje’, om zo een groter aantal bloembollen bij elkaar te kunnen planten.
  • De beste periode om bloembollen te planten zijn de maanden september, oktober, november en december, voordat het gaat vriezen.