Bloembol van het jaar: dubbele narcis

Voorjaar

Narcis? Jazeker, de narcis. En wel die met dubbele bloemen, dus dubbel zoveel plezier. Dubbele narcissen zijn echte voorjaarsbloemen en maken je al in april blij wanneer ze bloeien. Wat ze zo bijzonder maakt is de kroon die meerdere bloemblaadjes heeft, óf de hele bloem die gevuld is met bloemblaadjes. Dubbele narcissen zijn er in allerlei tinten geel, maar ook in créme, wit en oranje en allerlei combinaties van deze kleuren. En wist je dat ze meerjarig zijn? Dat is volgend jaar dus weer genieten!

23166_aangepast.jpg 207672_aangepast.jpg

Verliefd

Waar komt de naam Narcis eigenlijk vandaan? Uit een dramatische Griekse mythologie. Wanneer de beeldschone Narcissus zijn spiegelbeeld ontdekt in een vijver, raakt hij stapel verliefd op zichzelf. Omdat hij zijn evenbeeld niet kan aanraken, kwijnt hij weg uit frustratie. Zijn lichaam verdwijnt, maar wat achter blijft is een prachtige gele bloem, de narcis. Deze symbolische naam heeft de bloem tot op de dag van vandaag gehouden. En dit jaar mag de dubbele narcis in het zonnetje staan als bloembol van het jaar!

226381_aangepast.jpg 226383_aangepast.jpg

Leuk om te weten

  • De ene soort dubbele narcis is beter te vinden dan de andere. Dat heeft te maken met hoeveel er beschikbaar zijn. Soorten dubbele narcis waar er veel van zijn, en dus makkelijk te vinden: ‘Replete’, ‘Abba’, ‘Ice King’ en Rip van Winckle’.
  • Wist je dat de dubbele narcis ‘Bridal Crown’ vooral wordt gebruikt als een bloembol-op-pot? Deze kun je in huis zetten in plaats van in de tuin planten.

226399_aangepast.jpg 226401_aangepast.jpg

226403_aangepast.jpg 226405_aangepast.jpg