Bloembollen, daar bloei je van op

Sterke wortels

Bloembollen planten in het najaar lijkt niet vanzelfsprekend, het is immers het einde van het tuinseizoen. Maar wil je maximaal genieten in het voorjaar, dan is het nu tijd om ze een plekje te geven. De lange periode tussen het planten en bloeien geeft bloembollen de tijd om wortels aan te maken. Hoe eerder de wortels aangemaakt zijn, hoe sterker ze worden. Aan de slag dus met deze leuke klus!

Mooie herinneringen

Niet alleen de bloemen brengen plezier; het gehele proces van het planten tot aan de bloei is leuk. Maak er een feestje van samen met je partner, kinderen of – heel mindful – met jezelf. Je zult zien dat het uitkiezen, kopen en planten van de bloembollen mooie herinneringen oplevert. De spanning stijgt bij het zien van de eerste groene puntjes die boven de grond uit piepen. Wanneer ze in vol ornaat in de tuin staan te stralen, bloei je er helemaal van op.

Zwarte tulp

De populairste bloembol is de tulp. Wist je dat de verschillende varianten tulpen ingedeeld zijn in 15 groepen? De vorm, afkomst en bloeitijd bepaalt in welke groep de tulp thuis hoort. De beroemdste tulp zit in de groep ‘enkele late tulpen’ en heet Queen of Night. Deze tulp is bekend door de eeuwenlange zoektocht naar de zwarte tulp, die tot op heden nog steeds niet is gevonden. Maar Queen of Night is zo donker paars, dat het dicht bij zwart komt.

Soorten bloembollen

Wist je dat bloembollen in het voorjaar als eerste kleur in de tuin brengen? De vroegste bloeiers zijn sneeuwklokjes, krokussen en narcissen. Naast de beroemde tulp is er nog een scala aan andere vrolijke voorjaarsbrengers die je tuin opfleuren. Denk aan narcissen, hyacinten, krokussen, blauwe druifjes en irissen. Ook de minder bekende soorten zoals sierui, sneeuwroem, oude wijfjes, kievitsbloem en buishyacint maken van je tuin een feest.

Tips:

  • Zet een stokje bij de plek waar de bloembollen zijn geplant, dan weet je precies waar ze opkomen. Heerlijk toch, om van zo dichtbij de natuur te kunnen bewonderen?
  • Plant bloembollen drie keer zo diep als de bol groot is. Dan zit er precies genoeg aarde boven de bloembol om goed te kunnen groeien.
  • Bloembollen hebben kou nodig om goed te kunnen groeien. Maar wist je dat bloembollen zichzelf kunnen beschermen tegen vorst? Dit doen ze door zetmeel om te zetten in suikers. Het geluk wil dat bloembollen zeer grote hoeveelheden zetmeel bevatten.
  • Voorjaarsbloeiende bloembollen kunnen vanaf september tot en met december worden geplant. Zorg er wel voor dat ze in de grond zitten voordat de vorst intreedt.
  • Vermijd plekken waar regenwater moeilijk opgenomen wordt door de bodem, zoals de voet van een heuvel of onder een afwatering. Bloembollen die te lang in water staan, hebben namelijk een grotere kans op verstikking wegens zuurstofgebrek.

244145_aangepast.jpg 244178_aangepast.jpg

226410.jpg