Bloembollen in laagjes planten

Opvolgend

Tulpen, narcissen, hyacinten en krokussen; stuk voor stuk kleurrijke brengers van de lente. Bloembollen brengen namelijk als eerste kleur in de tuin. Elke bloembol heeft zijn eigen bloeimoment. Door bloembollen in laagjes te planten, bloeien de vroegbloeiers, zoals krokussen, als eerste. Daarna volgen de bloembollen die op een later moment bloeien. Deze opvolgende bloei zorgt ervoor dat je er extra lang plezier van hebt – van januari tot soms wel in mei.

Tuin, terras of balkon

Het in laagjes planten van bloembollen heet ook wel lasagne- of etagebeplanting. Je past deze methodiek toe met voorjaarsbloeiende bloembollen. Door ze in de herfst te planten krijgen ze de koude periode van de winter. Dit hebben ze nodig om, wanneer de temperatuur stijgt, weer wakker te worden en te gaan groeien en bloeien. Ben je geen tuinbezitter? In laagjes planten kan in zowel bloempotten en plantenbakken als in de volle grond.

Stappenplan

Het maken van een lasagnebeplanting is niet moeilijk, in acht stappen is het voor elkaar. Gebruik royale potten of plantenbakken, hydrokorrels, potgrond en bloembollen. Zorg voor gaatjes in de bodem van de pot of plantenbak, zodat teveel water kan weglopen.

  • Leg een laag hydrokorrels of potscherven op de bodem.
  • Doe er een laag van 10 cm potgrond over heen.
  • Plant hierop de eerste laag bloembollen. Zet ze dicht bij elkaar voor een volle bloei.
  • Bedek de eerste laag bloembollen met ongeveer 5 cm potgrond en plant daarop de volgende laag. Ook deze bloembollen mogen dicht bij elkaar staan, maar laat een paar millimeter vrij voor het jonge blad.
  • Strooi potgrond over de tweede laag bloembollen en plant hierop de derde en laatste laag.
  • Vul hierna de pot aan met potgrond.
  • Druk de potgrond aan en geef de bloembollen water.
  • Geef in januari en februari nog eens een flinke plens water. Zo voorkom je dat de bloembollen uitdrogen.

In de tuin pas je dezelfde stappen toe. In plaats van een pot of plantenbak te gebruiken, maak je een groot plantgat in de border. Gebruik in de volle grond geen hydrokorrels.

219745_aangepast.jpg 219853_aangepast.jpg

219856_aangepast.jpg 219903_aangepast.jpg

219819_aangepast.jpg 219746_aangepast.jpg

Recept

Voor het planten in laagjes kun je alle soorten bloembollen gebruiken. Let wel op de bloeitijden, zodat ze niet tegelijk maar opvolgend bloeien. De laatst bloeiende plant je als eerste en de vroegst bloeiende als laatste. Inspiratie nodig? Dit blauw-witte recept is geschikt voor in potten én voor in de tuin.

Onderste laag:

tulp (Tulipa) ‘Boston’, ‘Green Wave’.

Middelste laag:

hyacint (Hyacinthus) ‘Blue Jacket’, narcis (Narcissus) ‘Ice King’, ‘Sir Winston Churchill’.

Bovenste laag:

anemoon (Anemone coronaria) ‘Lord Lieutenant’, Oosterse anemoon (Anemone blanda) ‘Blue Shades’, dwergiris (Iris reticulata) ‘Harmony’, blauwe druifjes (Muscari), sterhyacint (Scilla siberica).

219889_aangepast.png 219868_aangepast.png

219909_aangepast.png 219911_aangepast.png

219849_aangepast.png 219820_aangepast.png