Bloembollen-plant-feestje

Het is weer bijna zover: de tijd om bloembollen te planten. Maak van het planten een klein feestje, dan is het zo gepiept. Kies een mooie dag uit met een lekker herfstzonnetje en vraag of iemand je kan helpen. Samen met je partner, buren en kinderen maak je er een waar tuinfeestje van. Zorg voor iets lekkers bij de koffie en geniet samen van het buiten zijn.

De voorbereiding

Een bloembollen-plant-feestje begint al bij het bedenken welke bollen je wilt planten. Houd je van rustige kleuren in twee of drie tinten of kies je juist voor een wilde mix? Misschien wil je iemand het planten van bollen als origineel cadeau doen? Als je ideeën nodig hebt, kun je die vinden in tuinbladen of op social media. Heb je je keuze gemaakt? Dan koop of bestel je bollen in een tuincentrum of online en kies een mooie zonnige herfstdag uit.

Ook voor kinderen is het superleuk en leerzaam om de natuur te ontdekken. Betrek ze bij het uitkiezen en laat ze de bollen planten in een leuke vorm of in een zelf geschilderde pot.

Bloembollen-plant-tips

  • Kies een zonnige herfstdag uit, zo neem je tijdens het tuinieren ook nog wat vitamine D op. Daar word je vrolijk van!
  • Voor een natuurlijk effect in het voorjaar, meng je de verschillende bollen door elkaar in een ruime bak of kruiwagen en strooi je ze over de border. Daarna plant je ze op de plek waar ze zijn gevallen.
  • Hark de aarde los op de plek waar de bloembollen komen.
  • Maak een gat in de grond, ongeveer drie keer zo diep als de dikte van de bloembol.
  • Plant de bloembollen in het gat, met de punt omhoog.
  • Bedek de bloembollen met de uitgegraven aarde.
  • Geef na het planten gelijk wat water. Hierdoor krijgen bloembollen een seintje om wortel te schieten. Hoe eerder de wortels gevormd zijn, des te beter de bloembollen tegen vorst kunnen.

Voor het planten van bollen hoef je dus helemaal geen groene vingers te hebben. Iedereen kan het, van jong tot oud!