Bloembollen plant je in de herfst

Winterslaap

Het voorjaar klinkt nog ver weg. Toch is het najaar de juiste periode om bloembollen te planten. Waarom dat zo lang van tevoren moet gebeuren? Door bloembollen in de herfst te planten, hebben ze genoeg tijd om sterke wortels aan te maken. Hoe eerder de wortels aangemaakt zijn, hoe beter de bol tegen vorst kan. Zodra de temperatuur weer stijgt, ontwaken de bloembollen uit hun winterslaap. Dit is het moment waarop de groei begint en de bloeiknoppen naar buiten worden geduwd.

226426_aangepast.png 226465_aangepast.png

Vorst

Kunnen bloembollen die in de grond zijn geplant wel tegen kou? Gelukkig hebben ze zelden last van vorst. Dat komt omdat bloembollen zichzelf kunnen beschermen. Dit doen ze door zetmeel om te zetten in suikers. Hoe meer suikers er in de bloembollen zitten, hoe lager het bevriezingspunt. Het geluk wil dat bloembollen zeer grote hoeveelheden zetmeel bevatten, en dus extra goed tegen kou kunnen. Wel kunnen bloembollen uitdrogen wanneer ze te lang in de vorst staan. Dit komt omdat ze dan geen vocht op kunnen nemen.

226484_aangepast.png 226458_aangepast.png

Plantinstructies

Voorjaarsbloeiende bloembollen kunnen vanaf september tot en met december worden geplant. Zorg ervoor dat ze in de grond zitten voordat de vorst intreedt. Vermijd plekken waar regenwater moeilijk opgenomen wordt door de bodem, zoals de voet van een heuvel of onder een afwatering. Bloembollen die te lang in water staan, hebben namelijk een grotere kans op verstikking wegens zuurstof gebrek. Volg de volgende zes stappen voor het planten van bloembollen.

  • Maak de aarde los met een spade op de plaats waar de bloembollen geplant zullen worden. Hierdoor wordt de aarde makkelijk bewerkbaar.
  • Wanneer bloembollen geen plekje in een bestaande border krijgen kan eventueel wat organische meststof worden toegevoegd zoals compost.
  • Graaf een gat, met een spade of een bollenplanter, en plant hierin de bloembollen met de punt omhoog en de bolle kant naar beneden.
  • Houd voor het planten drie keer de hoogte van de bol aan. Een narcis van 5 centimeter moet dus 15 centimeter diep worden geplant.
  • Vul het gat met de uitgegraven aarde en druk het aan.
  • Geef meteen na het planten water als de grond niet vochtig is. Dit zorgt ervoor dat de bloembollen direct wortels aanmaken.

226491_aangepast.png