Bloembollen planten, vergeet het niet

Voor de winter

Het najaar is het perfecte moment om voorjaarsbloeiende bloembollen zoals narcissen, tulpen, blauwe druifjes, hyacinten en krokussen te planten. Ze hebben namelijk de kou van de winter nodig om in het vroege voorjaar te kunnen stralen. Door ze voor de winter te planten krijgen ze voldoende tijd om sterke wortels aan te maken. Hoe beter het wortelgestel hoe mooier ze zullen bloeien. De bloembollen kunnen de grond in als de temperatuur buiten beneden de 10 graden Celcius is. Doe het wel voordat het gaat vriezen.

226466_aangepast.jpg 226492_aangepast.jpg

Als een pro

Je bent nog op tijd? Aarzel niet en pak je kans! Het leuke aan deze klus is dat het enorm veel voldoening geeft. Niet een, maar twee keer. Het plantmoment is een feestje doordat je heerlijk zen wordt van in de tuin werken. En in het voorjaar wordt je nóg een keer wekenlang beloond met jouw zelf uitgekozen en geplante bloembollen. Het is dan tevreden genieten van je kleurenparadijsje. Maar hoe gaat dat precies, bloembollen planten? Met deze tips doe je het als een pro:

  1. Verwijder onkruid en kleine steentjes en mix daarna wat tuinaarde door de grond om het beter te draineren.
  2. Graaf een gat voor een groep bloembollen of meerdere individuele gaten voor het planten van enkele bloembollen. De grootte van de bloembol bepaalt hoe diep je moet planten. Grote (5 cm en groter) plant je 15 cm diep en kleine (2,5 – 5 cm) 7 tot 10 cm diep.
  3. Zet de bloembollen zachtjes in de grond met de punt naar boven. Duw hierbij niet te hard want dan beschadigen ze. Grote hebben een afstand van 7 tot 20 centimeter nodig en kleine 3 tot 7 centimeter.
  4. Bedek de bloembollen met de uitgegraven aarde.
  5. Als de grond droog is, geef ze dan wat water.

225562_aangepast.jpg 225590_aangepast.jpg