Bloembollen recepten voor een vrolijke tuin

Kleur

Bloembollen hebben de power om als eerste de tuin met kleur op te vrolijken. Al in januari ontluiken de winterakonieten en sneeuwklokjes, opgevolgd door onder meer krokussen, narcissen, hyacinten en tulpen. Tot in juni bloeien bloembollen door, met als afsluiter de sieruien.

Recepten

Ze zijn er in allerlei kleuren, vormen en maten. Er is zoveel keus dat het grote assortiment bloembollen je zou kunnen gaan duizelen. Geen paniek, er staan twee voorbeeldrecepten van voorjaarsbloeiende bloembollen voor je klaar: de bonte mix en de mix geel tinten.

Recept bonte mix

Ingrediënten:

  • 30 tulpen (Tulipa) ‘Strong Gold’
  • 30 tulpen (Tulipa) ‘Couleur Cardinal’
  • 60 narcissen (Narcissus) ‘Petrel’
  • 25 Anemone blanda ‘White Splendour’

Doe alle bloembollen in een bak of mand en meng ze door elkaar. Strooi de mix gelijkmatig over de border en plant ze daarna op de plek waar de bollen terecht zijn gekomen. De hoeveelheid is gebaseerd voor een border van zes vierkante meter.

213957_aangepast.png

202714_Strong Gold aangepast.png 217303_Couleur Cardinal aangepast.png

30087_Petrel aangepast.png 206511_White Splendour aangepast.png

Recept mix geel tinten

Ingrediënten:

  • 30 tulpen (Tulipa) ‘Spring Green’
  • 30 tulpen (Tulipa) ‘Yellow Spring Green’
  • 15 Fritillaria imperialis ‘Maxima Lutea’
  • 60 narcissen (Narcissus) ‘Hillstar’

Meng alle bloembollen in een bak of mand en strooi het mengsel uit over de border of tussen de vaste planten. Plant ze daar waar ze neervallen zodat een natuurlijke, nonchalante mix ontstaat. De hoeveelheid is gebaseerd voor een border van zes vierkante meter.

216256_aangepast.png

216256_aangepast 2.png 213822_aangepast.png

209452_aangepast.png 220425_aangepast.png

Tijdstip

Om in het voorjaar van deze beauty’s te kunnen genieten plant je bloembollen in het najaar; een mooie klus tijdens het winter klaar maken van de tuin. Ze hebben namelijk een koude periode nodig om optimaal te kunnen groeien en bloeien.

Stappenplan

Maak van het planten van bloembollen een geniet moment; het najaar is een prachtig seizoen om in de natuur bezig te zijn. Niet alleen het plant moment is leuk, ook elke centimeter groei van de bloembollen is wonderlijk om te zien. Volg de volgende drie stappen voor een verbluffend resultaat:

Stap 1

Graaf verschillende gaten voor het planten van de bloembollen. De grootte van de bloembol bepaalt hoe diep je moet planten. Grote bloembollen (5 cm en groter) plant je 15 cm diep en kleine bloembollen (2,5 – 5 cm) 7 tot 10 cm diep. Mix eventueel wat tuinaarde door de grond om het beter te draineren.

Stap 2

Zet de bloembollen zachtjes in de grond met de punt naar boven. Grote bloembollen hebben een afstand van 7 tot 20 cm centimeter nodig en kleine bloembollen 3 tot 7 centimeter.

Stap 3

Bedek de bloembollen met de uitgegraven aarde. Geef de bloembollen wat water wanneer de grond droog is.