Bloembollen voor voorjaarsbloemen in de pluktuin

Vroege bloei

Als het voorjaar in zicht is, lonken de lentebloeiers. Zet ze in je eigen pluktuin! De kracht van bloembollen is dat ze, in tegenstelling tot andere bloemen, al vanaf het vroege voorjaar bloeien. Door bloembollen in je pluktuin te planten, verleng je dus de plukperiode. Er zijn verschillende bloembollen met sterke stelen en een goed vaasleven. Het fijne van zelf plukken is dat jij kiest welke je het mooiste vindt.

Geschikte bolgewassen

Bolgewassen lenen zich goed voor het plukken omdat een groot deel sterk en flamboyant is. Goede pluksoorten zijn onder te verdelen in hoge en lage varianten. Hoge varianten zijn irissen (Iris), naald van Cleopatra (Eremurus), narcissen (Narcissus), tulpen (Tulipa), Perzische keizerskronen (Fritillaria persica) en sieruien (Allium). Lage varianten zijn blauwe druifjes (Muscari), hyacinten (Hyacinthus) en Spaanse boshyacinten (Hyacinthoides).

Tips:

  • Uit de grote groep tulpen zijn Triumphtulpen bijzonder goed geschikt om te plukken. Naast de typische tulpenbloemvorm, zijn de mooie, stevige stelen een grote troef. Hierdoor geniet je extra lang van deze tulpen. Denk bijvoorbeeld aan ‘Prinses Irene’ of ‘Leen van der Mark’.
  • Houd rekening met de verschillende bloeitijden, want dan pluk je maanden achtereen.

Planten

Om in het voorjaar vrolijke bolbloemenboeketten te kunnen plukken, plant je de bloembollen in de herfst. Plant ze drie keer zo diep als de bol zelf groot is. Combineer verschillende hoogtes, waarbij de kleinste vooraan, en de grootste achteraan staan. De gouden tip is een dichte beplanting. Door de border goed vol te zetten hebben de bloemen steun aan elkaar, en pluk je flinke hoeveelheden van jouw favoriete bloemen.

23060_aangepast.jpg 88390_aangepast.jpg

221696_aangepast.jpg 220068_aangepast.jpg

204285_aangepast.jpg 243420_aangepast.jpg