Bloembollenlasagne

Hoe maak ik bloemollenlasagne?

Het maken van bloemenlasagne is niet moeilijk. De volgende ingrediënten zijn nodig: royale potten of een balkonbak, hydrokorrels, potgrond en bloembollen. Zorg voor gaatjes in de bodem van de pot of balkonbak zodat teveel water kan weglopen. Leg een laagje hydrokorrels of potscherven op de bodem met daarbovenop een laag van 10 cm potgrond. Hierop wordt het eerste laagje bloembollen geplant. Ze mogen dicht bij elkaar staan voor een volle bloei. Bedek het eerste laagje met ongeveer 5 cm potgrond en plant daarop de volgende laag. Ook deze bloembollen mogen dicht bij elkaar staan, maar laat een paar millimeter vrij voor het jonge blad. Strooi potgrond over de tweede laag bloembollen en plant hierop de derde en laatste laag. Vul tot slot de pot aan met potgrond. Druk het wat aan en verwen de bloembollen met water.

Tip

Lasagnebeplanting kan ook in de volle grond; dat werkt net zo goed.

Potje bonte vrolijkheid

Omdat bloemen in alle kleuren van de regenboog verkrijgbaar zijn kun je het zo vrolijk maken als je wilt. Een potje bonte vrolijkheid maak je met de volgende bloembollen:

  • Laag 1 – onderste laag: tulp (Tulipa) ‘Brilliant Star’, ‘Flaming Club’, ‘Orange Favourite’, en ‘Purple Dream’
  • Laag 2 – middelste laag: hyacint (Hyacinthus) ‘Pink Pearl’, narcis (Narcissus) ‘Dick Wilden’, ‘February Gold’, en ‘Tahiti’
  • Laag 3 – bovenste laag: anemoon (Anemone blanda) krokus (Crocus) ‘Grand Maitre’ en Species Mix

bulb afbeelding bulb afbeelding

bulb afbeelding bulb afbeelding

Potje eigentijdse natuur

Bloembollenlasagne past prima in een luxueuze omgeving met kwalitatieve, natuurlijke materialen. Rauw beton en grof hout geven de bloeiende bloembollen een voetstuk om op te stralen. Een potje eigentijdse natuur maak je met de volgende bloembollen:

  • Laag 1 – onderste laag: tulp (Tulipa) ‘Black Parrot’, ‘Flaming Evita’, ‘Havran’, ‘Queen of Night’ en ‘Snow Chrystal’
  • Laag 2 – middelste laag: hyacint (Hyacinthus) ‘Carnegie’, ‘White Pearl’, narcis (Narcissus) ‘Actaea’ en ‘Recurvus’
  • Laag 3 – bovenste laag: anemoon (Anemone blanda) ‘Blue Shades’, anemoon (Anemone coronaria) ‘Mount Everest’, ‘Bride’ dwergiris (Iris reticulata) ‘Katharina Hodgkin’, kievietsbloem (Fritillaria meleagris), krokus (Crocus) ‘Ard Schenk’ en sneeuwroem (Chionodoxa ‘Alba’)

bulb afbeelding bulb afbeelding

bulb afbeelding bulb afbeelding

Wilde schoonheid zonder pot

Voor bloemenlasagne heb je niet altijd een pot nodig, het kan ook in de volle grond. Het enige dat je nodig hebt is een hoekje in de tuin waar je de lasagne op kunt bouwen. Wilde schoonheid zonder pot maak je met de volgende bloembollen:

  • Laag 1 – onderste laag: tulp (tulipa) ‘Boston’ en ‘Green Wave’
  • Laag 2 – middelste laag: hyacint (Hyacinthus) ‘Blue Jacket’, narcis (Narcissus) ‘Ice King’ en ‘Sir Winston Churchill’
  • Laag 3 – bovenste laag: anemoon (Anemone blanda) ‘Blue Shades’, anemoon (Anemone coronaria) ‘Lord Lieutenant’, blauw druifje (Muscari armeniacum), dwergiris (Iris reticulata) ‘Harmony’, en oosterse sterhyacint (Scilla siberica)

bulb afbeelding bulb afbeelding

bulb afbeelding bulb afbeelding