Bloemen plukken uit eigen tuin

Vanaf het vroege voorjaar tot aan de zomer geven bloembollen je een echt voorjaarsgevoel. In maart en april is het vaak nog koud en guur buiten, maar staan de eerste dappere bloembollen al te bloeien. Hoe leuk is het om een paar bloemen uit eigen tuin te knippen voor in een vaas? Zo geniet je in huis ook van het voorjaar!

Pluktuin voor iedereen

Door het plukken van je bloemen wil je natuurlijk geen lege plekken in de tuin. Kies daarom in het najaar een plekje van ca. 0,5 m2 (groter kan natuurlijk altijd) uit waar je je eigen pluktuintje maakt. Kies bloembollen met verschillende vormen, kleuren en bloeitijden. Op deze manier pluk je langer en heb je steeds weer iets verrassends in huis staan. Heb je geen plek voor een pluktuintje? Plant dan in het najaar iets meer bloembollen in de tuin dan dat je normaal doet. Als je er dan af en toe een paar tussenuit knipt, is er niemand die dat ziet.

Plukgrage bloemen

Naast de bekende tulp als plukbloem kan je ook denken aan andere voorjaarsbloeiers zoals hyacinten, narcissen, sieruien en blauwe (of witte) druifjes. Let er bij narcissen wel op dat je ze niet meteen in de vaas zet met andere bloemen. Het slijm van narcissen is niet goed voor je andere bloemen. Zet je geplukte narcissen daarom eerst twee uur apart in het water. Hierna geven ze geen slijm meer af en kunnen ze gewoon bij de andere bloemen in de vaas.

Voorjaarsbollen planten

Kies in het najaar je bloembollen uit en plant ze nog voordat het gaat vriezen. Dit kan in de tuin, maar ook prima in bakken en potten. Plant de bloembollen drie keer zo diep als dat de bloembol hoog is.

Tip

Geef eens een bosje bloemen cadeau uit je eigen pluktuin. Een leuk en origineel cadeau om te geven!