Wat is een bloembol?

Een bloembol is eigenlijk een ondergrondse opslagplaats en bloemenfabriek

In de bloembol zit zo ongeveer alles wat de plant nodig heeft om op het juiste moment te ontkiemen en te bloeien. Splits een bloembol doormidden en je zult dit duidelijk zien. In het centrale deel van de bloembol zitten de bladeren die een babyknop wiegen. Bij veel soorten heeft deze knop al het uiterlijk van een bloem terwijl hij nog in de bloembol zit! Rondom de knop zit een witte, vlezige substantie die de schubben worden genoemd. In echte bloembollen bevatten deze schubben al het voedsel dat de bloembol nodig heeft om te bloeien en te gedijen.

Niet alle bollen zijn bollen

Technisch gesproken zijn veel populaire ‘bolbloemen’ helemaal geen echte bloembollen. Krokussen en gladiolen zijn bijvoorbeeld eigenlijk stengelknollen, terwijl favorieten als dahlia’s en begonia’s gewone knollen zijn. Het belangrijkste onderscheidende kenmerk is de manier waarop voedsel wordt opgeslagen. Bij knollen wordt het meeste voedsel opgeslagen in een vergrote basale plaat in plaats van in de vlezige schubben, die bij knollen veel kleiner zijn.

 

Typen

Hoewel de ene bloembol elk jaar opnieuw bloemen produceert, doen andere dat niet. Dit komt omdat bloembollen zijn onderverdeeld in drie verschillende groepen:

– voor eenjarige aanplantingen,
– voor meerjarige beplanting-,
– voor verwilderde aanplant.

Bloembollen kunnen op veel verschillende manieren worden gebruikt, afhankelijk van het uiteindelijke doel.

For annual plantings

Eenjarige beplanting wordt meestal gebruikt om een enorme kleurenpracht te creëren. Goede voorbeelden zijn bloemperken met krokussen en tulpen die achtereenvolgens bloeien, een zee van druifhyacinten of lange linten met grootbloemige narcissen. Bloembollen die bloemen produceren met felle kleuren zoals rood, geel en blauw zijn bijzonder geschikt voor dit doel.

Voor meerjarige bloei

Voorjaarsbloeiende bollen mogen na de bloei ongestoord in de grond blijven. Dit geeft de bladeren de tijd om terug te verdorren en de bollen te voorzien van voedingsstoffen om ze voor te bereiden op het volgende groeiseizoen. Voorjaarsbloeiende bollen die op deze manier worden gebruikt, volgen eigenlijk dezelfde cyclus als vaste planten. Meestal worden voorjaarsbloeiende bollen voor dit doel geplant in een bestaande border met vaste planten, heesters of rozen. Voorjaarsbloeiende bollen die gebruikt kunnen worden voor meerjarige bloei zijn onder andere bepaalde narcissen-, tulpen- en hyacintencultivars en een groep speciale bloembollen. In deze situatie is het essentieel om niet alleen de kleuren van de bolbloemen zelf op elkaar af te stemmen, maar ook de kleuren van de bolbloemen in combinatie met de omringende vaste planten.

Voor natuurlijke aanplant

Bloembollen die geschikt zijn voor verwildering zullen zelfs langer gedijen dan de bollen die gebruikt worden voor meerjarige bloei. Ook verwilderingsbollen blijven na de bloei ongemoeid en komen elk jaar terug, maar hun extra voordeel is dat hun aantal zal blijven toenemen zolang ze onder ideale omstandigheden (licht en lucht) zijn geplant. Verwilderde bloembollen kunnen functioneren als zelfstandige planten – sneeuwklokjes en krokussen in gazons en met gras begroeide bermen – maar ze kunnen ook worden opgenomen in bestaande beplantingen zoals in plantbedden met bodembedekkers onder bomen en struiken. In deze meer natuurlijk ogende situaties zouden overdreven felle kleuren niet op hun plaats zijn; beter zijn hier de meer gedempte tinten van pastelgeel, lichtblauw en wit. Narcissen, sterhyacinten en narcisklokjes zijn voorbeelden van bloembollen die hier goed tot hun recht komen.

 

Welke bloembollen wil je planten?

Fritillaria meleagris (Kievitsbloem)

Buishyacint

Blauw druifje

Hyacint

Sneeuwroem

Anemoon

Naald van Cleopatra

Afrikaanse lelie

Belladonna lelie

Dubbele begonia

Crocosmia

Kaapse hyacint

Gladiolus