Persoonlijk
Breien, borduren, potten bakken, ´zelf doen´ is het helemaal. Dit komt omdat we enorm, doch gepast, trots zijn op persoonlijk gemaakte dingen. Én omdat de interesse voor massaal geproduceerde materialen juist lijkt te verminderen. Door nu zomerbollen in de tuin te planten, maak je je eigen natuurlijke bloemen oase, precies zoals jij het het mooiste vindt. Weelderig met veel bonte kleuren of strak met lichte bescheiden kleuren? De keuze is aan jou.
Lang plezier
Zomerbollen planten betekent genieten vanaf het planten tot en met de bloei. Het begint met de voorpret van het uitzoeken van de bloembollen. Dan komt het plezier van het planten en als klap op de vuurpijl is het genieten geblazen van de groei en bloei. Heb je liever samen met iemand lol? Doe het dan met vrienden, familie of je kinderen. Je zult zien dat het extra gezellig is en je nog fierder bent op het resultaat dat doet herinneren aan het plantmoment.
Starten
Hoe te beginnen? Zoek eerst uit welke soorten zomerbollen je mooi vindt. Heb je hierbij hulp nodig? Bekijk dan het overzicht met daarop de achttien meest bekende zomerbollen. Er staat op aangegeven wanneer ze bloeien en hoe hoog ze ongeveer groeien. Dat is handig om te beslissen waar je welke zomerbol het beste kunt planten. Heb je de soorten gekozen? Kies dan de kleuren uit waar je het meeste houdt. Dahlia, lelies, calla´s en gladiolen zijn in bijna alle denkbare kleuren te verkrijgen.
Planten
Wanneer de zomerbollen in huis zijn, is het moment daar gekomen om lekker in de tuin te werken. Zomerbollen plant je in het voorjaar. De beste periode is tussen maart en mei, wanneer er geen kans meer is op vorst. Volg de drie stappen voor het planten van zomerbollen en je kunt trots van jouw bloeiende tuin genieten.
Stap 1
Graaf een plantgat met een schepje. Zomerbollen of -knollen moeten twee keer zo diep als hun grootte worden geplant. Begonia’s en dahlia’s zijn uitzonderingen. Die moeten net onder de oppervlakte worden geplant.
Stap 2
Zet kleine zomerbollen zo’n 10 cm van elkaar. Voor gladiolen is 12 cm een goede afstand, voor begonia’s 25 cm, voor lelies 30 cm en voor de dahlia’s zelfs 40 cm. Plaats zonder te duwen de bloembollen zachtjes in de grond.
Stap 3
Bedek de bloembollen met aarde. Geef direct na het planten lekker veel water over de zomerbollen zodat ze snel wortels kunnen vormen. Wanneer het voorjaar droog is, is het verstandig om de grond in de tuin vochtig te houden.
Tip: Leg de bollen vóór het planten een uurtje in water zodat ze weer voldoende vocht hebben. Dit versnelt het bewortelingsproces en geeft ze een betere groeistart.