Calla, zomerbol van het jaar

Calla, Zantedeschia, Aronskelk?

Velen kennen Calla ook wel als Zantedeschia, de Latijnse naam van deze bloembol. Het verhaal luidt dat de plant in de 18de eeuw voor het eerst werd beschreven door de botanist Giovanni Zantedeschi waarnaar de bol is vernoemd. Sommigen kennen Calla ook als Aronskelk. Deze naam stamt af van de Bijbelse figuur Aäron, een broer van Mozes. Hij was priester en droeg een staf versierd met Calla bloemen en bladeren.

bulb afbeelding bulb afbeelding

Geluksvanger

Calla staat met haar prachtige elegante vormen bekend als een echte geluksvanger. Deze symboliek stamt uit de tijd van de Grieken en Romeinen die de bloemen associeerden met feesten en plezier. De bloemen zijn trechtervormige kelken en kunnen verschillende kleuren hebben zoals geel, wit, rood, paars, roze, oranje, zwart en tweekleurig. De bladeren van de Calla zijn egaal groen of gespikkeld en hebben de vorm van een speer.

bulb afbeelding bulb afbeelding

Dekentje

Sommige Calla’s zoals Calla aethiopica en Calla ‘Pink Mist’, kunnen erg goed tegen vorst. Zonder bescherming sterft de plant in de winter boven de grond af en bloeit en groeit hij weer vrolijk in het voorjaar alsof er niets gebeurd is. Maar de meeste Calla’s hebben in de winter een dekentje nodig om de ergste vorst te overleven. Hiervoor kan bijvoorbeeld stro gebruikt worden.

bulb afbeelding bulb afbeelding

Planten na de vorst

Wanneer de bloembollen worden geplant zitten er nog geen of weinig wortels aan. Ze zijn daarom niet gelijk bestand tegen kou maar pas na een bloeiseizoen. Vanaf mei is de meeste kans op vorst verdwenen en dus kan Calla vanaf dat moment worden geplant. Tussen juli en oktober zal Calla tussen de drie en de acht weken bloeien. De bloeitijd is afhankelijk van de temperatuur, de hoeveelheid licht en het soort. Calla kan tussen de dertig en de negentig centimeter hoog worden.

Tip: In een pot op het terras doet Calla het ook erg goed.

bulb afbeelding bulb afbeelding

bulb afbeelding bulb afbeelding