Canna: exotische dame met verrassend blad

Symboliek

Canna is een echte sfeerbrenger met exotische trekjes. Dat is niet zo gek, want van nature groeit ze in tropisch Zuid-Amerika. De naam Canna komt van het Griekse woord kanna dat ‘riet’ betekent. Deze schone dame draagt veel symboliek met zich mee; ze wordt onder andere beschouwd als bloem die hoop en vertrouwen geeft.

Blad

Canna staat bekend om haar indrukwekkende bladeren met mooie structuren. Vanuit de knolachtige wortelstok groeien stelen waaruit dit opgerolde blad groeit. De bladeren ontvouwen zicht tot een enorme oppervlakte en zijn groen of bronskleurig. Het grote blad van bloemriet zorgt, in combinatie met andere planten en bloemen, voor afwisseling en speelsheid in de tuin.

Groeikracht

Als bloemriet eenmaal groeit, zal ze je verrassen met haar enorme groeikracht. Ze groeit in lengtes van een halve meter tot 2 à 3 meter hoog. Ondanks de flinke hoogte is het niet nodig om Canna op te binden, want de plant is stevig genoeg van zichzelf. Zorg er wel voor dat ze lekker veel voeding krijgt in de vorm van mest. Doordat ze water opslaat in de wortelstokken, kan ze goed tegen warmte.

Planten

Bloemriet plant je in het voorjaar, zodra er geen kans meer is op vorst. Dit kan in de tuin, maar ze voelt zich ook goed in potten. Zorg er wel voor dat ze een plekje krijgt in de volle zon. Bij halfschaduw of schaduw houdt ze haar prachtige feestelijk gekleurde bloemen namelijk voor zichzelf, dat zou toch zonde zijn? Hoe meer zon ze krijgt, hoe meer bloemen ze showt.

Bloem

De warmte en het licht van de zon laat bloemriet schitteren. De tropische planten zijn in verrassend veel kleuren bloemen verkrijgbaar, zoals geel, wit, oranje, zalmroze en rood. Canna showt haar feestelijke bloemen vanaf juni tot de eerste nachtvorst. Knip oude bloemen weg, want dan komen er steeds weer nieuwe. Laat je de oude bloemen zitten? Dan ontwikkelt ze sierlijke zaaddozen.

221077_aangepast.png 11475_aangepast.png

23238_aangepast.png

243958_aangepast.png 212700_aangepast.png