Crocosmia: zomerbol van het jaar

Niet van suiker

Ben je op zoek naar een echte zonaanbidster? Dan is Crocosmia perfect! Het lijkt alsof ze de warmte en het licht direct omzet in steeds meer bloemetjes. En deze stoere dame kan een hoop hebben. Droge grond, weinig water en veel zon; ze kan het allemaal aan. Vanaf juni ontpoppen al de eerste bloemen. Hierna is het nog eens maanden genieten. Tot ver in oktober staat de bloemenborder in vuur en vlam.

29851_aangepast.jpg 29855_aangepast.jpg

88353_aangepast.jpg 218895_(2) aangepast.jpg

Roots

De naam Crocosmia komt van de Griekse woorden ‘krokos’, wat saffraan betekent, en ‘osme’, wat geur betekent. Letterlijk vertaald is het dus een plant met saffraan geur. Ze staat ook bekend als Montbretia. Dat komt omdat deze naam vroeger werd gebruikt voor de hartstochtelijk gekleurde bloemen. De roots liggen in Zuid-Afrika, hier groeit ze vrij in de natuur. Sinds 1900 is deze beauty naar Europa gekomen om in de tuinen te schitteren.

11457_aangepast.jpg

Onbaatzuchtig

Het bijzondere van deze sensuele zomerbol is dat ze winterhard is. Dek haar het eerste jaar na het planten toe ter bescherming van de weersinvloeden in de winter. Na het eerste jaar kan ze overal tegen en komt ze ieder jaar weer op. Het is een dame die geeft, zonder iets terug te verwachten. Met weinig of zelfs geen verzorging zal ze evengoed groeien en de tuin laten stralen met haar bloemen.

210039_(2) aangepast.jpg

216639_aangepast.jpg

Vurige familie

Crocosmia is te koop in de warme tinten geel, oranje en rood. Hoe bedoel je, perfect voor een ‘hot border?’ Het ene soort heeft grote bloemen en de ander kleine, ze zijn er met een of twee kleuren én verkrijgbaar in verschillende hoogtes. Crocosmia ‘Lucifer’ is de meest populaire binnen deze vurige familie. Deze warmrode schone geeft een overweldigende kleurexplosie wanneer je haar in een grote groep plant.

Leuk om te weten

  • Wist je dat er na de bloei bessen groeien waar eerder de bloemen zaten? Dat betekent dubbel genieten.
  • Je kunt de plant in het najaar tot de grond afknippen, maar het hoeft niet. Wat je ook doet, in het voorjaar beginnen de nieuwe scheuten weer vrolijk uit de knol te groeien.
  • Crocosmia is een geweldige plukbloem. Knip eens een paar stelen uit de felle bloemenzee en zet ze in een vaas.
  • De crocosmia’s die laag en compact groeien, doen het goed in potten of plantenbakken.

223524_(1) aangepast.jpg 221095_(2) aangepast.jpg