De kleurrijke dahlia is een must have in je eigen pluktuin. Door de verschillende vormen, kleuren en bloeihoogtes zorgen dahlia’s voor een kleurenexplosie. De bekendste is misschien wel de lichtroze Dahlia ‘Café au Lait’. Maar wil je echt knallen met kleur? Dan zijn er genoeg bijzondere dahlia’s te vinden, van knalgeel tot diep donkerpaars. De Dahlia, dé sprankelende koningin in de pluktuin!
Dahlia’s in je pluktuin
Plant de dahliaknollen in het voorjaar, als de kans op nachtvorst is verdwenen. Hoe vroeger je plant, hoe eerder je de dahlia’s kan plukken. Zet de dahlia’s in de tuin ongeveer 50 cm van elkaar. Je geduld wordt in de zomer rijkelijk beloond met stralende dahlia’s in je eigen pluktuin!
Ook op pot kan je ze prima planten. Laat ze binnen opgroeien om nog eerder in het seizoen bloemen te hebben. Voortrekken heet dat. Plant de dahlia’s in een pot in februari of maart en zet ze op een lichte plek in een tuinkas. Zet de dahlia’s op pot na de vorst buiten en/of plant ze in de pluktuin. Verschijnen de eerste bloemknoppen? Dan komt het leukste gedeelte: het plukken van de dahlia’s! Combineer de dahlia’s met andere bloemen of groen blad uit je tuin voor een kleurenexplosie in het plukboeket.
Pluktuin maken
Wil je ook een eigen pluktuin? Een kleurrijke bloemenzee in eigen tuin, willen we allemaal wel! Too good to be true? Valt wel mee hoor. Met een klein stukje in de tuin of in een bestaande border kan je al prima de mooiste bloemen planten, verzorgen en uiteindelijk: plukken! Niet in het bezit van een tuin? Zelfs met potten en bakken kan er meer dan je denkt.
Heb je een beschutte en zonnige plek gekozen voor je plukbloemen? Dan is het tijd om de bloemensoorten uit te kiezen. Dahlia’s mogen natuurlijk niet ontbreken in de pluktuin. Combineer ze met andere plukbloemen zoals pioenrozen, ijzerhard en gipskruid.
Tips en weetjes voor je pluktuin:
- Pluk vroeg op de dag: het oogsten van plukbloemen doe je het best in de morgen. Zorg dat het mes goed schoon is. Laat ze even een paar uurtjes rusten in een emmer water voordat je het plukboeket samenstelt.
- Pluk niet te veel tegelijk: kijk van tevoren hoeveel je nodig hebt en snijd alleen die bloemen. Mooie bloemen verspillen, dat wil je natuurlijk niet!
- Plukbloemen combineren: kijk voor extra groen nog even in de tuin rond. Misschien heb je nog wel mooie struiken of siergrassen in de tuin waar je extra groen vanaf kan knippen om te combineren in het plukboeket.
- In de vaas: wil je een spectaculair geheel? Pak dan een vaas in de kleur die goed combineert met de plukbloemen.
- In een schone vaas blijven bloemen langer staan. Schoonmaken met een beetje natuurazijn helpt achtergebleven bacteriën in de vaas te verwijderen.
- Plukken stimuleert de aanmaak van nieuwe dahliabloemen. Zo kan je lekker lang blijven plukken!