Dahlia en andere zomerbollen als origineel moederdagcadeau

Dahlia meest bekend

Zomerbollen en knollen zijn er in alle kleuren van de regenboog. Er zit er altijd wel één tussen waar je je moeder een plezier mee doet. In tuincentra, bouwmarkten en webshops kun je ze bovendien in leuke cadeauverpakkingen kopen. Dat maakt bloembollen en knollen extra leuk om te geven én krijgen! Dahlia is het meest bekend, maar ook gladiool, lelie, aronskelk, Begonia, Afrikaanse lelie en lampenpoetser (Liatris) zijn zomerbollen.

Planttips

Van het planten kun je een belevenis maken door het samen te doen. Vooral kinderen vinden het superleuk om de bollen en knollen uit de verpakking te halen en er een plaatsje voor te zoeken in de tuin. Zomerbollen en knollen plant je als de kans op nachtvorst voorbij is. Op de verpakking staat welke plek het meest geschikt is; de meeste zijn echte zonaanbidders. Ook kun je daar vinden hoe diep de bollen moeten worden geplant en hoe ver uit elkaar. Bloembollen en knollen doen het ook prima in potten met gaatjes in de bodem, waardoor het overtollige water weg kan lopen. In pot kun je ze gerust dichter bij elkaar planten. Geef als weinig regen wordt verwacht water; het vocht is nodig voor de groei van de wortels.

Maandenlang kleur

De bollen en knollen groeien vervolgens vanzelf uit. Water geven is alleen nodig tijdens lange droogteperiodes. Verder zit alles wat ze nodig hebben in de bol. Afhankelijk van de soort bloeien ze van juni tot oktober. Dahlia’s zijn wat bloei betreft echte toppers met een bloeiperiode van juli tot de eerste vorst. Zo staat je moederdagcadeau garant voor maandenlang genieten!

Weetjes

  • Verwijderen van uitgebloeide bloemen, bij bijvoorbeeld Dahlia en aronskelk, geeft een nóg rijkere bloei.
  • Sommige zomerbollen en knollen zijn ook geschikt als snijbloem. Zo kan je moeder van bijvoorbeeld Dahlia en lelie een paar bloemstengels afknippen en in een mooie vaas zetten. Superleuk om het huis of de tuintafel mee op te fleuren!

248800_aangepast.jpg 248822_aangepast.jpg

248851_aangepast.jpg 249067_aangepast.jpg

248748_aangepast.jpg