Dahlia, kokette dame met charme

Hot or not

In 1789 werden een aantal dahlia’s vanuit Mexico naar de botanische tuin in Madrid gestuurd met de boodschap ze als eten op te dienen. Erg populair waren ze toentertijd dus niet. Dat veranderde toen Joséphine de Beauharnais, echtgenote van Napoleon, in een opwelling haar tuin vol liet planten met dahlia’s. Zij zette de trend, vanaf dat moment wilde iedereen deze kokette dames in de tuin. Totdat ze, doordat ze zo gewild waren, ineens betaalbaar werden. De status veranderde van ‘populair’ naar ‘gewoon’. Lang moest de charmante dahlia het met deze onverdiende status doen, maar gelukkig is ze herontdekt! Deze dame is weer helemaal hot in de tuin.

Soorten Dahlia’s

Sinds de bekoorlijke dahlia is herontdekt zijn er steeds meer varianten beschikbaar. De een klein en prachtig van eenvoud, de ander groot en uitbundig van kleur. Om je wegwijs te maken in het bos der dahlia’s worden de verschillende 12 soorten uitgelegd. Wees voorbereid, als je eenmaal bent gevallen voor dahlia wil je nooit meer van haar af.

Anemoonbloemig
Dit soort, bijvoorbeeld Dahlia ‘Polka’, heeft een enkele rand of meerdere randen bloemblaadjes met in het hart kleine bloemblaadjes. Anemoonbloemige dahlia’s worden tussen de 60 – 90 cm hoog.

Bal
Dit soort, bijvoorbeeld Dahlia ‘Jowey Winnie’, past perfect bij haar naam. De bloem heeft de vorm van een bal. Er zitten meerdere aan elkaar gesloten bloemblaadjes op met stompe of ronde bloemblaadjes. Bal dahlia’s kunnen wel anderhalve meter hoog worden!

bulb afbeelding   bulb afbeelding

Cactus
Dit soort, bijvoorbeeld Dahlia ‘Popular Guest’ heeft dubbele bloemen met spitse bloemblaadjes. Het ziet eruit alsof deze kunnen prikken als een echte cactus. Cactus dahlia’s kunnen anderhalve meter hoog worden.

Semi-cactus
Dit soort, bijvoorbeeld Dahlia ‘Hy Pimento’, heeft dubbele bloemen met puntige bloemblaadjes. Het verschil met Cactus dahlia’s is dat de bloemblaadjes breder en korter zijn. Semi-cactus dahlia’s kunnen anderhalve meter hoog worden.

bulb afbeelding  bulb afbeelding

Decoratief
Dit soort, bijvoorbeeld Dahlia ‘Pink Ribbon’, heeft platte bloemen met brede, stompe bloemblaadjes. Decoratieve dahlia’s kunnen anderhalve meter hoog worden.

Dinner Plate 
De bloemen van de Dinner Plate collectie, zoals Dahlia ‘Babylon Roze’ zijn gigantisch! Ze kunnen een diameter van wel 30 cm hebben, dat is groter dan een volwassen gezicht. De Dahlia ‘Dinner Plate’-collectie stamt af van de groep decoratieve dahlia’s, ze hebben dan ook allebei gevulde bloemen. De bloemenblaadjes van de Dinner Plate collectie zijn alleen anders; ze lijken op lange, platte brede linten.

bulb afbeelding  bulb afbeelding

Enkelbloemig
Dit soort, bijvoorbeeld Dahlia ‘HS Party’, heeft een enkele rij met bloemblaadjes. Middenin de bloem zitten platte, rechtopstaande bloemblaadjes. Enkelbloemige dahlia’s worden tussen de 40 en 60 cm hoog.

Halskraag
Dit soort, bijvoorbeeld Dahlia ‘Pooh’, heeft platte bloemen. Aan de buitenkant zit een ring van platte bloemblaadjes en aan de binnenkant een ring van rechtop staande bloemblaadjes. Halskraag dahlia’s worden tussen de 75 en 120 cm hoog.

bulb afbeelding  bulb afbeelding

Mignon
Dit soort, bijvoorbeeld Dahlia ‘Moonfire’, lijkt op enkelbloemige dahlia’s. Het verschil is dat de bloemen met een diameter van 6 tot 10 cm, een stuk kleiner zijn. Het bijzondere aan Mignon dahlia’s is dat ze het heel goed doen in bloempotten. Mignon dahlia’s worden ongeveer 50 cm hoog.

Pioenbloemig
Dit soort, bijvoorbeeld Dahlia ‘Bishop of Canterbury’, heeft dubbele bloemen met ronde bloemblaadjes. Ze lijken, je raadt het al, op pioenen. Pioenbloemige dahlia’s kunnen een meter hoog worden. 

bulb afbeelding  bulb afbeelding

Pompon
Dit soort, bijvoorbeeld Dahlia ‘Little Robert’, nodigt uit tot cheerleading met hun pomponvormige bloemen. De bloemen zijn half rond en hebben meerdere aaneengesloten bloemblaadjes met stompe of ronde bloemblaadjes. Pompon dahlia’s worden tussen 80 en 120 cm hoog.

Waterlelie
Dit soort, bijvoorbeeld Dahlia ‘Nagano’ heeft platte, dubbele bloemen. Dit lichte ronding maakt dat ze eruit ziet als een waterlelie. Alleen kun je deze in de tuin zetten in plaats van in het water. Waterlelie dahlia’s kunnen 120 cm hoog worden.

bulb afbeelding  bulb afbeelding

Leuke weetjes

  • De naam Dahlia komt van de Zweedse botanicus Andreas Dahl. Hij was een leerling van natuuronderzoeker Carl Linnaeus. 
  • Dahlia’s bloeien zaligmakend lang. De bloemen laten zich al in juli zien, pas als het gaat vriezen stopt de bloei. 
  • Zowel de knol, de bladeren als de bloemen van dahlia’s zijn eetbaar. Proef het eens, het is de moeite waard! En een bord presenteert ook nog eens prachtig met de intense kleuren van de bloemblaadjes. 
  • In het moederland van de Dahlia, Mexico, groeien dahlia’s in de vrije natuur. Sommige soorten kunnen daar wel 6 meter hoog worden.
  • Er bestaan meer dan 20.000 varianten dahlia’s. Ze zijn niet allemaal even goed verkrijgbaar, maar toch is het een indrukwekkend getal.
  • Er bestaan zelfs zwarte dahlia’s. De zwarte kleur komt van een hogere concentratie aan de stof Anthocyaninie.
  • Wanneer je bloemen je uit een dahlia plant knipt groeien er steeds meer knoppen aan. Twee keer feest dus; in de vaas én in de tuin. 

Tip

  • Heb je een feestje? Draag een dahlia bloem achter je oor of in je haar. Je zult zien dat je van iedereen een stralende lach krijgt.

Wat te doen bij verliefdheid?

Ben je voor de schone looks van de dahlia gevallen? Wacht dan niet langer en ga het avontuur aan. Je kunt dahlia’s het beste in mei planten. Zoek een plekje in de tuin waar flink de zon schijnt en graaf een plantgat. Een pot in een zonnig plekje op het terras kan natuurlijk ook. Strooi hier wat organische mest in en plant de dahlia knollen. Zorg ervoor dat ze vlak aan de oppervlakte worden geplant, zo kan de warmte van de zon snel bij de knol en zul je binnen een paar weken de eerste sprieten al zien. Veel geluk samen!