Dahlia’s planten

Maandenlang genieten

Er bestaan tienduizenden soorten dahlia’s. Ze zijn er in bijna alle kleuren en ook in bijzondere kleurcombinaties. De grootte varieert van het formaat van een pingpongbal tot die van een voetbal. Dahlia’s bloeien vanaf augustus tot aan de eerste nachtvorst. Dat betekent maandenlang genieten! En wist je dat ze ook geschikt zijn voor een pluktuin? Vooral de soorten met lange stelen lenen zich hiervoor, omdat deze het beste in een vaas passen

Vijf stappen

Dahlia’s zijn zomerknollen, wat betekent dat ze gevoelig zijn voor vorst. Plant ze daarom pas wanneer je zeker weet dat de kans op vorst geweken is. Dit is meestal rond half mei. Dahlia’s zijn echte zonliefhebbers. Zoek daarom een zonnige plek in de tuin, zodat ze hun maximale bloeicapaciteiten kunnen laten zien. Volg deze vijf stappen:

  1. Maak de grond los en zorg dat er voldoende voeding in de grond zit. Doe dit bijvoorbeeld door compost door de aarde te mengen.
  2. Maak een gat dat groot genoeg is om de dahliaknol er in te zetten.
  3. Leg de dahliaknol voorzichtig in het gat met de punt van de oude stengel omhoog. Zorg dat de knol niet dieper dan 5 centimeter onder de grond zit.
  4. Bedek de dahliaknol met de aarde en druk dit voorzichtig aan.
  5. Geef als laatste een flinke plens water.

Eerder in bloei

Wil je zo vroeg mogelijk van dahliabloemen genieten? Zet het groeiproces van de knollen eerder in gang. Dit doe je door ze eind maart op te potten en ze binnenshuis een groeivoorsprong te geven. Laat de planten vanaf half mei, als de kans op vorst geweken is, langzaam wennen aan de buitentemperatuur en zet ze steeds langer buiten. Dit heet afharden. Rond eind mei plant je ze in de tuin waar ze al in juli in plaats van augustus de eerste bloemen laten zien.

Leuk om te weten

  • Door oude bloemen weg te knippen maakt de plant nieuwe bloemen aan. Dus hoe meer je afknipt hoe meer bloemen je krijgt.
  • Naast een vroege bloei zit er nog een voordeel aan het eerder laten spruiten van dahlia’s: binnen zijn geen slakken aanwezig die dol zijn op de jonge, knapperige dahliablaadjes.
  • Dahliaknollen worden vlak onder de oppervlakte geplant zodat ze zo snel mogelijk de warmte van de zon kunnen absorberen. Hier groeien ze van.

247020_aangepast.jpg

242378_aangepast.jpg 243540_aangepast.jpg

206327_aangepast.jpg