De comeback van vrolijke begonia’s in de tuin

In potten op terras en balkon of in de border, knolbegonia’s zijn weer helemaal hot. Niet verrassend, met haar vele bloemen die maandenlang in allerlei vrolijke kleuren te zien zijn. Plant de knollen na de vorst en geniet nog deze zomer!

Bloem en blad

Knolbegonia’s zijn in allerlei soorten en maten verkrijgbaar. Speciaal voor de tuin zijn veel nieuwe variëteiten ontwikkeld. Van juni tot de eerste nachtvorst showen ze non-stop hun bloemen in de kleuren rood, oranje, roze, abrikoos, geel en wit. Dat betekent maar liefst vijf maanden genieten van kleur! Ook het blad is interessant, met zowel ronde als spits toelopende vormen.

Indeling

Knolbegonia’s zijn ingedeeld in rechtopstaande en hangende soorten of pendula’s. De rechtopstaande groep bestaat uit drie categorieën: dubbelbloemige, kleinbloemige en enkelbloemige. De hangbegonia’s bestaan uit grootbloemige en kleinbloemige soorten, waarvan de bloemen zich elegant naar beneden richten. In hogere potten en hanging baskets komen ze extra mooi tot hun recht.

Planten en verzorgen

  • Begonia koop je in het voorjaar als droge, platte knol. Het is het amper voor te stellen dat daaruit straks zo’n flinke plant groeit.
  • Plant als de kans op nachtvorst voorbij is; de knollen zijn (op een enkele uitzondering na) niet winterhard. De meeste begonia’s houden van halfschaduw. Kijk daarvoor op de verpakking.
  • Houd als plantafstand 25 tot 30 centimeter aan en let er bij het planten op dat de bolle kant naar beneden komt. Soms zitten er al groeipuntjes aan de holle bovenzijde. Als je twijfelt, plant de knol dan op z’n zij.
  • Breng een dun (1 tot 2 centimeter) laagje grond aan.
  • Plant je in pot, kies dan voor ruime potten met gaten onderin. Doe scherven of kleikorrels onderin de pot en gebruik potgrond.
  • Geef na het planten water.
  • Een begonia wortelt ondiep, dus let erop dat de bovenlaag niet uitdroogt. Vooral als de plant volop in bloei staat, neemt deze veel water op.
  • Uitgebloeide bloemen vallen vanzelf van de stengel af. Hoe makkelijk is dat?

Zo kreeg Begonia haar naam

De Franse monnik Charles Plumier vond begonia in het Caribische gebied tijdens zijn eerste botanische reis in 1689 en 1690. Hij vernoemde de plant naar Michel Bégon, die de reis had georganiseerd. Bégon was toentertijd rentmeester van de marine in Rochefort, de belangrijkste zeehaven van Frankrijk vanwaar schepen naar nieuwe landen vertrokken.

Praktische tips

  • Plaats verschillende knolbegonia’s bij elkaar en maak zo een fijn hoekje in je tuin of op je balkon.
  • Je kunt de knollen in maart al planten en op een warme, lichte plaats zetten. Dat heet voortrekken. Als de kans op nachtvorst voorbij is, kunnen ze naar buiten.
  • Haal de knollen rond de eerste nachtvorst uit de grond. Als je ze op een koele en donkere plaats bewaart, kun je ze volgende jaar opnieuw planten.