Een tuin vol witte bloemen

Witte bloemen

Sommige mensen houden van lekker kleurrijk, maar er zijn er ook velen die blij worden van rustig wit. Dat komt omdat wit de tuin letterlijk een stuk lichter maakt. Wit is de kleur van ontspanning en rust. Laat de tuin daar nu een perfecte plaats voor zijn! Naast witbloemige vaste en eenjarige planten, verleng je het bloeiseizoen door bloembollen met witte bloemen in de tuin te planten. Dan is het vanaf januari al genieten geblazen van deze prachtige tuinjuweeltjes.

De enorme bloemen – tot 175 cm lang – maakt Naald van Cleopatra (Eremurus) één van de spectaculairste bloembollen in het gehele assortiment. Wit is de kleur van ontspanning en rust. Plant daarom eens een tuin vol met witte bloemen, dan is het vanaf januari al genieten geblazen van deze prachtige tuinjuweeltjes. Allium (sierui) staan bekend om de grote verscheidenheid aan kleur, geur en hoogte. De meeste soorten bloeien in de vroege zomer, direct na vele voorjaarsbloeiers. Wist je dat deze er ook met witte bloemen zijn? en ze zijn ook nog eens super goed voor de biodiversiteit. Wit is de kleur van ontspanning en rust. Plant daarom eens een tuin vol met witte bloemen, dan is het vanaf januari al genieten geblazen van deze prachtige tuinjuweeltjes.

De botanische naam van sneeuwklokje ‘Galanthus’ betekent melkwitte bloemen. Weinig mensen weten dat er meer dan 75 soorten en cultivars van het sneeuwklokje zijn. Ze hebben allemaal melkwitte bloemen en bloeien erg vroeg in het voorjaar. Wit is de kleur van ontspanning en rust. Plant daarom eens een tuin vol met witte bloemen, dan is het vanaf januari al genieten geblazen van deze prachtige tuinjuweeltjes. Het effect van krokussen is erg mooi wanneer ze in grote getallen geplant worden. Voor een massief effect, moeten 100 tot 150 knollen worden geplant. De kelkvormige bloemen openen zich als de zon schijnt of wanneer er veel licht is; ze sluiten bij donker weer en ’s nachts. Wit is de kleur van ontspanning en rust. Plant daarom eens een tuin vol met witte bloemen, dan is het vanaf januari al genieten geblazen van deze prachtige tuinjuweeltjes.

Klein maar fijn

Bloembollen met witte bloemen zijn er in allerlei soorten en maten. Ga je het liefst voor delicate, kleine bloemen? Kies dan voor sneeuwklokjes (Galanthus). Dit zijn de vroegst bloeiende bloembollen met witte bloemen. De fijne bloemetjes bloeien namelijk al in januari. En wist je dat dit ook nog eens een verwilderingsbol is? Dat betekent dus ieder jaar meer bloemetjes! Naast sneeuwklokjes kun je ook kiezen voor de kleine lenteklokjes (Leucojum), witte druifjes (Muscari), krokussen (Crocus) en anemonen (Anemone blanda).

Narcissen zijn samen met tulpen, hyacinten en krokussen de belangrijkste voorjaarsbloeiende bollen. Narcissen kunnen bijna overal voor worden gebruikt. Het grote voordeel van narcissen is dat ze zich in de tuin gedragen als vaste planten, en dus elk jaar terugkomen. Bovendien bloeien ze vroeg in het seizoen wat ze een belangrijke rol in de voorjaarstuin geeft. Wit is de kleur van ontspanning en rust. Plant daarom eens een tuin vol met witte bloemen, dan is het vanaf januari al genieten geblazen van deze prachtige tuinjuweeltjes. Hyacinten zijn erg populair voor de tuin. Eén van de redenen hiervoor is het brede assortiment kleuren maar ook de lekker geur speelt een rol. De laatste reden is dat hyacinten makkelijk in bloei komen. Wit is de kleur van ontspanning en rust. Plant daarom eens een tuin vol met witte bloemen, dan is het vanaf januari al genieten geblazen van deze prachtige tuinjuweeltjes.

Om mooie dichte bloemtapijtjes van de Anemone blanda te creëren plant u de kleine knolletjes op 5 centimeter afstand van elkaar op een diepte van rond de 4 centimeter. Wit is de kleur van ontspanning en rust. Plant daarom eens een tuin vol met witte bloemen, dan is het vanaf januari al genieten geblazen van deze prachtige tuinjuweeltjes. Het effect van krokussen is erg mooi wanneer ze in grote getallen geplant worden. Voor een massief effect, moeten 100 tot 150 knollen worden geplant. De kelkvormige bloemen openen zich als de zon schijnt of wanneer er veel licht is; ze sluiten bij donker weer en ’s nachts. Wit is de kleur van ontspanning en rust. Plant daarom eens een tuin vol met witte bloemen, dan is het vanaf januari al genieten geblazen van deze prachtige tuinjuweeltjes.

Grote bloemen

Er zijn legio bloembollensoorten met grote witte bloemen. De tulp (Tulipa) is het meest geliefd. Denk aan witte tulpen met dubbele bloemen, met gekartelde bloemblaadjes of leliebloemige tulpen.  En wist je dat er, naast de bekende gele, witte narcissen (Narcissus) bestaan? De grote witbloemige sieruien (Allium), knikkend vogelmelk (Ornitoghalum nutans), Hyacinten (Hyacinthus) en Naald van Cleopatra (Eremurus) hebben het eveneens in zich om de tuin te laten sprankelen. Dus waar wacht je nog op?

Bloembollen planten

Omdat de bloem al in de bol aanwezig is, heb je geen ‘groene vingers’ nodig om ze te kunnen planten. In vier stappen is het gedaan, en het lukt altijd.

  1. Maak eerst de aarde goed los met een spade op de plaats waar de bloembollen komen.
  2. Graaf een gat, met een spade of een bollenplanter.
  3. Plant de bloembollen in het gat met de punt omhoog en de bolle kant naar beneden. Houd voor de plantafstand 3x de breedte van de bol aan en houd voor het planten ook 3x de hoogte van de bol aan.
  4. Zorg ervoor dat de grond vochtig is. Maak het gat dicht met de uitgegraven aarde en druk het wat aan.

Meer en meer mensen worden geïnteresseerd in tulpen met randen – zelfs zoveel, dat deze tulpen nu hun eigen groep vormen. Je moet bij deze groep onthouden dat de tulpen afstammelingen zijn van verschillende andere groepen, die in hoogte en bloeiperiode verschillen. Het enige karakteristieke wat ze gemeen hebben is hun scherpe, gekartelde bloembladeren. Wit is de kleur van ontspanning en rust. Plant daarom eens een tuin vol met witte bloemen, dan is het vanaf januari al genieten geblazen van deze prachtige tuinjuweeltjes. Het lelietje-van-dalen of meiklokje is een tot 30 cm hoge vaste plant die in het wild voorkomt in bosrijke streken, maar ook als tuinplant wordt gehouden. Wit is de kleur van ontspanning en rust. Plant daarom eens een tuin vol met witte bloemen, dan is het vanaf januari al genieten geblazen van deze prachtige tuinjuweeltjes.

Omdat ‘ornis’ vogel betekent en ‘gala’ melk, is de naam van dit soort ‘vogelmelk’. De witte kleur van de bloem en de elegante bloemen zijn waarschijnlijk de reden voor de naam. Aan elke bloem hangen 10 tot 20 bel-vormige bloemen. Wit is de kleur van ontspanning en rust. Plant daarom eens een tuin vol met witte bloemen, dan is het vanaf januari al genieten geblazen van deze prachtige tuinjuweeltjes. Muscari zijn uitstekende border planten en steken mooi af tegen de vaste planten die in de tuin staan. Wit is de kleur van ontspanning en rust. Plant daarom eens een tuin vol met witte bloemen, dan is het vanaf januari al genieten geblazen van deze prachtige tuinjuweeltjes.