Enkelbloemige dahlia’s dragen titel Zomerbol van het jaar

Blij

Dahlia’s zijn razend populair, dankzij de waanzinnig mooie bloemen die ze produceren. Daar kun je niets anders dan blij van worden! Omdat er zoveel soorten dahlia’s zijn, zijn ze onderverdeeld in twaalf groepen. Een groep daarvan is de enkelbloemige Dahlia; de zomerbol van het jaar! De bloemen bestaan uit een enkele rij bloemblaadjes met middenin platte, rechtopstaande bloemblaadjes. Ze groeien tussen de 40 en 60 cm hoog.

Biodiversiteit

Enkelbloemige dahlia’s trekken in grote getalen bijen en vlinders aan. Dat komt omdat ze rijk zijn aan stuifmeel en nectar, waardoor het toppers zijn in het voorzien van voedsel. Ook hebben ze ‘open hartjes’. Dit betekent dat het hart van de bloem goed zichtbaar is en dat bijen en vlinders makkelijk bij de nectar en het stuifmeel kunnen komen. Doordat ze veel bloemen produceren en tot de eerste vorst doorbloeien, zijn het echte bijen- en vlindermagneten!

Diversiteit

Door hun lange bloeiperiode, vanaf juni tot de eerste vorst, hebben dahlia’s maandenlang sierwaarde. Enkelbloemige dahlia’s zijn verkrijgbaar in allerlei kleuren. Soms zijn ze zelfs meerkleurig. De bloemblaadjes zijn divers. De ene bloemblaadjes zijn breed en lang, de andere rond en kort. Ook zijn er enkelbloemige dahlia’s met opgekrulde bloemblaadjes. Aan jou de keuze om een kleur te kiezen die bij je tuinkleur past of er juist mee contrasteert.

Leuk om te weten

  • Wist je dat enkelbloemige dahlia’s heel geschikt zijn om in potten te planten? Zo kun je ook zonder tuin genieten van deze bijen- en vlindermagneten.
  • Door de oude bloemen weg te knippen, maakt de plant steeds weer nieuwe bloemen aan. Dus hoe meer oude bloemknoppen je weghaalt, hoe meer je er voor terug krijgt.

212886_aangepast.jpg

242467_aangepast.jpg 243801_aangepast.png

212941_aangepast.jpg