Bloembollen bewaren
Niet alle bloembollen kunnen in de grond blijven zitten. Tulpen zijn bijvoorbeeld gevoelig voor ziekten en gladiolen kunnen niet tegen vorst. Als je het volgende jaar toch van dezelfde bollen wilt blijven genieten moet je de bloembollen bewaren.
Wat te doen vóór het bloembollen bewaren?
Wil je bloembollen bewaren? Dan is het belangrijk om de verwelkte bloemen gelijk na de bloei af te knippen. Door het afknippen van de bloemen zorg je ervoor dat de bloembol geen energie stopt in het maken van zaadknoppen maar in het sterker maken van de bol zelf. Door ook nog wat extra meststof te geven krijg je extra sterke bollen.
Bloembollen rooien
Op het moment dat ook het blad en de steel volledig afgestorven is kunnen de bloembollen uit de grond gehaald worden. Dit wordt ook wel het rooien van bloembollen genoemd. Na het rooien is het goed om de meest aarde er af te halen. Bloembollen bewaren moet droog gebeuren omdat anders de bloembollen snel rotten. Was de bloembollen daarom niet voor het bewaren.
Broedbolletjes
Bloembollen vermeerderen zich door kleine bloembolletjes aan de onderkant. Dit worden broedbolletjes genoemd. Als de bloembollen gerooid zijn kunnen de broedbolletjes er makkelijk vanaf gehaald worden samen met de oude huid en wortels. Dit heet bloembollen pellen. Broedbolletjes kun je net als de volwassen bloembollen bewaren en het volgende jaar mee planten. Je zult zien dat ze na een paar jaar prachtig zullen bloeien.
Waarin bloembollen bewaren?
De gerooide bollen en de broedbolletjes kunnen het beste in een kartonnen doos bewaard worden. Leg de bollen laag voor laag in de doos met tussen elke laag een krant. Als alle bloembollen in de dozen zitten, bewaar ze dan op een droge en koele plaats zoals een kelder of kledingkast. Zo zie je maar, bloembollen bewaren is zo moeilijk niet.