Geur in de tuin met zomerbollen

Geurstoffen

Hoe dat werkt met die geur? Planten maken met behulp van licht en warmte niet alleen voedingsstoffen maar ook geurstoffen aan. Deze worden opgeslagen in speciale cellen. Wanneer deze geurcellen open gaan, komen er geurstoffen vrij. Vaste of vloeibare stoffen veranderen dan in gas. En doordat deze geurstoffen verdampen, kunnen wij het ruiken.

222632_aangepast.jpg 212773_aangepast.jpg

Parfum

Alle zomerbollen verspreiden geur, maar er zijn er vier die er bovenuit springen. Dit zijn Abessijnse gladiolen, daglelies, freesia’s en oriental lelies. Qua uiterlijk hebben ze niets met elkaar gemeen, maar de geur die ze afgeven is vergelijkbaar met parfum… Abessijnse gladiolen ruiken zoet, daglelies fris, freesia’s pittig peperachtig tot heerlijk zoet en oriental lelies zacht en zwoel.

223470_aangepast.jpg 222425_(2) aangepast.jpg

Uitzonderingsgeval

Alle vier de zomerbollen plant je in het voorjaar, wanneer er geen kans op vorst meer is. In het algemeen zijn zomerbollen niet tegen de winter bestand. De daglelies vormen hierop een uitzondering. Wanneer je deze plant, verwilderen ze langzaam maar zeker. Dit betekent dat je ieder jaar weer opnieuw bloemen hebt om aan te ruiken, en na een paar jaar zelfs nog veel meer.

212770_aangepast.jpg