Handige tips voor het planten van bloembollen

Tip 1: Standplaats

Veel bloembollen gedijen goed onder heesters en bomen. Daar valt ‘s winters licht en regen vanwege het afgevallen blad, dat vinden bloembollen fijn tijdens het koude seizoen. Na de bloei krijgen de bomen en heesters weer blad en gaan de bollen in rust. Tijdens de warme zomermaanden houdt het blad van de bomen en heesters de bollen lekker koel.

Tip 2: Wow-effect

Wil je in het vroege voorjaar een wow-effect in je tuin? Wees dan niet bescheiden en plant bloembollen in grote groepen. Hoe meer bollen hoe groter het effect! Er zijn meerdere keuzes, zoals een grote hoeveelheid gemixte soorten en kleuren, een groep dezelfde soort bloembollen in verschillende kleuren of bloembollen van een en dezelfde soort en kleur.

Tip 3: Potten

Om van voorjaarsbloeiende bloembollen te kunnen genieten, is een tuin niet nodig. Het planten van bloembollen in potten en plantenbakken, geeft iedereen de kans om te genieten van prachtige bloemen in vrolijke kleuren. Plant de bloembollen in een oneven aantal, voor een natuurlijk effect. Zorg wel voor gaten in de bodem van de pot zodat teveel water kan weglopen.

Tip 4: Metamorfose

Laat je niet om de tuin leiden door het uiterlijk van bloembollen. Het lijkt misschien ongelooflijk dat, uit de vaak bijzonder uitziende bollen en knollen, de prachtigste bloemen groeien. Maar het is echt waar. Zodra de bloembollen beginnen te groeien ondergaan ze een ware gedaanteverwisseling, als van een rups naar een vlinder.

Tip 5: Meerjarig

Er zijn bloembollen die een seizoen bloeien, maar er zijn ook soorten die elk jaar opnieuw bloeien. Dit zijn meerjarige bloembollen of verwilderingsbollen. Deze bloembollen mogen allebei in de grond blijven, dat maakt de bollen groter en sterker. De verwilderingsbollen maken zelfs nieuwe bolletjes aan zodat het er ieder jaar meer worden.

Tip 6: Laagjes

Plant bloembollen in laagjes boven op elkaar, dit heet lasagne- of etagebeplanting. Doordat de bloembollen in laagjes worden geplant, bloeien de vroegbloeiers, zoals krokussen, als eerste. Daarna volgen de bloembollen die op een later moment bloeien. Deze opvolgende bloei zorgt ervoor dat je extra lang kunt genieten – van januari tot soms wel in mei.

249286_aangepast.png 249302_aangepast.png

249372_aangepast.png