Happy herfst, tijd om bloembollen te planten

Cadeautje

Gun jezelf dit moment met moeder natuur en ga aan de slag. Nu bloembollen planten, betekent in het vroege voorjaar genieten van de prachtigste kleuren en bloemvormen. Denk aan krokussen, tulpen, narcissen en hyacinten. Je wordt dus getrakteerd op prachtige bloemen in het voorjaar nadat je eerst van de herfstsfeer hebt genoten tijdens het planten. Waar wacht je nog op? Zoek jouw favoriete bloembollen uit en geef ze een mooi plekje.

226415_aangepast.jpg 226427_(1) aangepast.jpg

Planten in drie stappen

Weet je niet hoe je bloembollen moet planten? Geen paniek, het is niet moeilijk en vooral heel leuk om te doen. Volg deze drie stappen voor een bloeiend resultaat:

Stap 1

Graaf een groot gat voor een groep bloembollen of individuele gaten voor het planten van meerdere bloembollen. De grootte van de bloembol bepaalt hoe diep je moet planten. Grote bloembollen (5 cm en groter) plant je 15 cm diep en kleine bloembollen (2,5 – 5 cm) 7 tot 10 cm diep. Mix eventueel wat tuinaarde door de grond om het beter te draineren.

226491_(3) aangepast.jpg

Stap 2

Zet de bloembollen zachtjes in de grond met de punt naar boven. Grote bloembollen hebben een afstand van 7 tot 20 cm nodig en kleine bloembollen 3 tot 7 centimeter.

Stap 3

Bedek de bloembollen met de uitgegraven aarde. Geef de bloembollen wat water wanneer de grond droog is.

Voor de vorst

In welke periode plant je eigenlijk bloembollen? Het geheim is dat ze de kou van de winter nodig hebben om mooie bloemen te kunnen geven. De tuinjuweeltjes mogen daarom van september t/m december de grond in. Zorg ervoor dat ze vóór de eerste vorst in de grond zitten. Het beste is om een moment te zoeken waarbij het al wat kouder is. Plant je ze te vroeg, dan is de kans groot dat door de warmte het blad al begint te groeien.

226472_aangepast.jpg 226480_aangepast.jpg

Leuke weetjes:

  • Wist je dat bloembollen al vanaf januari je tuin opfleuren? Daarna is het nog eens maandenlang genieten van mooi gekleurde bloemen. Als je het een beetje goed uitkient met de juiste soorten, heb je tot juli bloemen in de tuin.
  • Dit jaar is het blauwe druifje Bloembol van het jaar. Het is een van de eerste bloembollen die in het voorjaar bloeit.
  • Heb je wel eens gehoord van lasagnebeplanting? Hierbij plant je verschillende laagjes bloembollen boven elkaar net als het Italiaanse pastagerecht.
  • Kinderen vinden het superleuk om de natuur te ontdekken. Laat ze daarom lekker vieze handen krijgen en meegenieten van het planten.

226465_aangepast.jpg 226492_aangepast.jpg