Het verschil tussen bollen, knollen en wortelstokken

Fleurige bloembollen

Een bloembol is een soort ui waar in het midden de bloemknop verscholen zit met daaromheen rokken of schubben. In de rokken of schubben zit de voedselvoorraad. Vanuit de bovenkant van de bloembol groeien stengels en vanuit de onderkant wortels. Een erg geliefde bloembol is de lelie. Deze prachtige zomerbloeier is, in tegenstelling tot de meeste andere bollen, winterhard en kan moeiteloos jaren achter elkaar voor veel bloeiplezier zorgen. Andere populaire zomerbollen zijn vogelmelk (Ornithogalum), gladiool (Gladiolus) en kuiflelie of ananasplant (Eucomis).

216582_aangepast.jpg 221119_aangepast.jpg 220338_aangepast.jpg

Top 10 populairste knollen

Knollen worden vaak bollen genoemd, maar in werkelijkheid zijn ze toch nét iets anders. Knollen zijn niet opgebouwd uit rokken of schubben, maar bestaan uit één geheel. Het reservevoedsel wordt opgeslagen in de vlezige wortels (wortelknollen) of de stengels (stengelknollen). Op de wortels of stengels zitten okselknoppen (ogen) waar de wortels en uitlopers uit groeien. Eén van de meest gekochte knollen is de Dahlia. Deze schitterende blikvanger brengt vanaf de tweede helft van de zomer tot aan de eerste vorst veel kleur. Ze zijn er in alle kleuren van de regenboog. De knolbegonia is ook een wortelknol en behoort tot de langst bloeiende knollen. Er zijn ontzettend veel wortelknollen met mooie bloemen. We hebben de 10 populairste op een rijtje gezet.

 1. Lelie (Lilium)
 2. Begonia
 3. Afrikaanse lelie (Agapanthus)
 4. Gladiool/Zwaardlelie (Gladiolus)
 5. Geluksklaver (Oxalis)
 6. Aronskelk (Zantedeschia)
 7. Ranonkel (Ranunculus)
 8. Bloemriet (Canna)
 9. Cyclaam (Cyclamen)
 10. Windbloem (Anemone coronaria de Caen)

221299.jpg

Bijzondere wortelstokken

Wortelstokken zien er heel anders uit dan bollen en knollen. Het zijn ondergrondse, meestal horizontaal lopende stengels. Het eind van de wortelstok buigt vaak weer omhoog en vormt zo weer een nieuwe plant.
We hebben een aantal fraaie exemplaren voor je op een rijtje gezet:

 • Baardiris (Iris Germanica)
 • Japanse iris (Iris ensata)
 • Incalelie (Alstroemeria)
 • Gemberlelie (Hedychium)
 • Salomonszegel (Polygonatum)
 • Pioenroos (Paeonia)

IV004513_aangepast.jpg IV219149_aangepast.jpg IV004476_aangepast.jpg

Praktische tuinweetjes

 • Zomerbollen, knollen en wortelstokken kunnen in het voorjaar na de laatste vorst, in april of mei, worden geplant.
 • Als je rekening houdt met de verschillende bloeiperioden en hoogten heb je van juni tot en met oktober een sfeervolle tuin. Alleen in droge perioden hebben ze water nodig. Als ze slap gaan hangen, geef je ze gewoon een slok water en ze gaan vanzelf weer stralen!
 • Vergeten een bosje bloemen te kopen voor in huis? De meeste bloemen zijn geschikt om in een vaas te zetten, dus pluk ze maar uit je tuin!