Hyacint: prinses van geur en kleur

Historie

De roots van de hyacint komen uit het oostelijke Middellandse Zeegebied van Midden-Turkije tot Libanon. Van oorsprong is de bloemkleur blauw en bestonden de bloemtrossen uit enkele bloemen. Sinds de 18e eeuw is er volop gestart met veredelen en kwamen er nieuwe variëteiten op de markt, zoals dubbelbloemige (multiflora’s) en andere kleuren.

Geuren en kleuren

Tegenwoordig zijn hyacinten er in een scala aan kleuren zoals roze, rood, blauw, paars, zalm, geel, zwart en wit. Naast de kleurenpracht verspreiden ze een heerlijke geur. Elke kleur bloem heeft een eigen unieke parfum, waar je van maart tot en mei van geniet. Zet een kleurenmix in je tuin of gebruik een en dezelfde kleur. Het is maar net waar je vrolijk van wordt!

Planten

Hyacinten planten doe je in het najaar. Geef ze een plek in de zon of half schaduw, waar water goed kan weglopen. Gebruik voor het mooiste resultaat oneven getallen, zoals groepen van 3, 5, 7 en verder. Plant ze drie keer zo diep als de bol groot is. Hyacinten zijn gevoelig voor vorst, zorg er daarom voor dat ze genoeg tijd hebben om nog voor de vorst wortels te vormen.

Vorst

Woon je in een gebied waar het ’s winters flink kan vriezen? Plant de hyacinten bollen dan dieper en zorg dat er minstens 20 centimeter grond over de bollen ligt. Het beste is om de geplante hyacinten daarna ook nog te bedekken met bladaarde of tuinturf. Zodra de hyacintenbollen een jaartje staan en zijn gesetteld, zijn ze minder kwetsbaar voor bevriezing.

Meerjarig

Hyacintenbollen bloeien elk jaar opnieuw. Dat komt omdat het meerjarige bloembollen zijn. Het eerste jaar zijn de bloemtrossen groot en vol, daarna zijn de trossen minder vol, maar niet minder mooi. Het geeft een natuurlijkere uitstraling. Wist je dat de kleine bloementjes op de bloemtrossen ‘nagels’ worden genoemd?

Leuke weetjes:

  • Hyacinten zijn geschikt voor in de pluktuin. Heerlijk om eigen geteelde en zelf geplukte geurbommetjes in huis te laten stralen!
  • Hyacinthus staat symbool voor vrede en macht.
  • Wil je een wow-effect? Plant de bollen dan zo dicht bij elkaar de ze elkaar net niet raken.
  • Hyacinten zijn geschikt om in potten te planten. Kies potten met een gat onderin of maak zelf een of meerdere gaten in de bodem, zodat teveel water weg kan lopen.
  • Wist je dat je hyacintenbollen ook binnen op glas kunt laten groeien? Hier zijn speciale hyacintenglazen voor die je vult met water. Bovenop zet je de hyacintenbol waarvan de onderkant het water net niet raakt.

27137_aangepast.png

217903_aangepast.png

214044_aangepast.png 215876_aangepast.png