Schijn bedriegt
Bloembollen en -knollen worden verkocht in verpakkingen met daarop meestal een afbeelding van de bloem. Dat komt omdat bloembollen in eerste instantie niet kunnen laten zien wat ze in huis hebben. Maar schijn bedriegt. Wanneer de bloembollen zich na het planten te goed doen aan aarde en wat water, ontpoppen ze zich tot ware tuinjuwelen. De droge bloembollen transformeren tot prachtige bloemen die de tuin opvrolijken.
5 stappen
Omdat de bloem al in de bol aanwezig is, heb je geen ‘groene vingers’ nodig om ze te kunnen planten. In vijf stappen is het gedaan, en het lukt altijd! Voordat je het weet lig je met je neus op de aarde om de eerste groene puntjes, die zich boven de grond wagen, te bewonderen. En dat is nog maar het begin van de verrassing.
Stap 1
Graaf een gat voor een groep bloembollen of meerdere kleine gaten voor het planten van enkele bloembollen of kleinere groepjes. De grootte van de bloembol bepaalt hoe diep je moet planten. Grote bloembollen (5 cm en groter) plant je 15 cm diep en kleine bloembollen (2,5 – 5 cm) 7 tot 10 cm diep.
Stap 2
Verwijder onkruid en mix daarna wat tuinaarde door de grond om het beter te draineren.
Stap 3
Zet de bloembollen voorzichtig in de grond met de punt naar boven. Grote bloembollen hebben een afstand van 7 tot 20 centimeter nodig en kleine bollen 3 tot 7 centimeter.
Stap 4
Bedek de bloembollen met de uitgegraven aarde.
Stap 5
Als de grond droog is giet dan, na het planten, water over de plek waar de bloembollen zijn geplant.
Plantmoment
Bloembollen planten doe je vanaf half september tot half december. Maar wat is nu het meest ideale moment in deze drie maanden? Wanneer de temperatuur onder de 10 graden is gedaald, staat het sein op groen. Je kunt dan naar hartenlust de tuin beplanten. Zorg er wel voor dat de bloembollen vóór de vorst in de grond zitten.