In zomerse sferen met gladiolen

Gladiolen staan symbool voor trots, kracht en overwinning. Je koopt en plant de knollen in het voorjaar. Ze komen nog dit jaar in bloei en brengen met een explosie van kleuren je tuin of balkon in zomerse sferen!

Breed kleurenpallet

De bloemen van de gladiool zitten aan weerzijden van de stelen. Met – heb je even? – wit, crème, rood, geel, roze, blauw, paars, oranje en limegroen is het kleurenpallet breed. Er zijn er zelfs met meerdere kleuren per bloem! De bloemen zitten vol stuifmeel en nectar. Ze zijn van juli tot oktober te bewonderen.

Groot en klein

De meeste van onze tuingladiolen vinden hun oorsprong in Zuid-Afrika en zijn niet winterhard. Regelmatig verschijnen er nieuwe rassen. Met honderden verschillende variëteiten is de grootbloemige groep het grootst. Sommige groeien zelfs hoger dan een meter. De Abessijnse gladiool (Gladiolus callianthus ‘Murielae’, synoniem Acidanthera murielae) is een bijzondere grootbloemige, met witte stervormige bloemen en bordeauxkleurig hart. De bloemen verspreiden een heerlijke geur. Gladiolus nanus is een voorbeeld uit de kleinbloemige groep. Deze wordt ook wel dwerggladiool genoemd.

Eenvoudig stappenplan gladiolen

  1. Als de kans op nachtvorst voorbij is, kan je aan de slag.
  2. Kies een plek met veel zon en goed gedraineerde grond; een gladiool houdt niet van natte voeten. Eventueel kun je een heuveltje (‘verhoogd bed’) maken en de knollen daarin planten. Maak de grond eronder dan wel eerst los.
  3. Voeg voor het beste resultaat compost of organische mest toe.
  4. Plant de knollen ongeveer 12 centimeter uit elkaar en 10 centimeter diep met het groeipuntje of ‘neusje’ naar boven. Vul weer aan met grond en druk licht aan.
  5. Geef na het planten water en kijk verwachtingsvol uit naar het resultaat.
  6. Na opkomst kun je de hogere stelen steunen, dan waaien ze niet om.
  7. Geef tijdens droogte in het groeiseizoen regelmatig water.
  8. Kom zodra ze bloeien in zomerse sferen en geniet!

Gladiolen-weetje

Gladiool heeft haar naam te danken aan het zwaardvormige blad. De Latijnse naam is Gladiolus; het verkleinwoord van ‘gladius’ dat zwaard betekent. De bloem wordt ook wel zwaardlelie genoemd.

Praktische tips

  • Je kunt gladiolen in groepen planten of losse gladiolen tussen andere planten in de border zetten. Als je de knollen in de tuin uitstrooit en plant waar ze terecht zijn gekomen, krijg je een natuurlijke look.
  • Gladiolen zijn ook leuk in pot, vooral de lagere soorten zijn daarvoor geschikt.
  • Als je een langere bloeiperiode wilt, plant dan gespreid (bijvoorbeeld om de week) een aantal knollen.