Iris, bloem met een boodschap

Regenboog

Het woord Iris betekent ‘regenboog’ in het Grieks. Toepasselijk, want irissen zijn er in alle kleuren van de regenboog. Naast de letterlijke betekenis van het woord is Iris ook een figuur uit de Griekse mythologie. De godin Iris bracht boodschappen over tussen goden en mensen. Ze daalde via de regenboog af van de hemel naar de aarde. De symbolische betekenis luidt dan ook ‘ik heb een boodschap voor jou’.

Hart

De betoverende Iris komt uit de Lissenfamilie en is 1500 voor Christus ontdekt. De charismatische bloem bestaat uit drie bloembladen. Doordat deze langzaam maar zeker helemaal open gaan, kijk je recht in haar hart. Een natuurlijke schoonheid, die een feeërieke sfeer aan de tuin geeft. Haar kleurenpalet is helder en expressief. Naast verschillende blauwtinten, is ze ook verkrijgbaar in geel, lila, paars, bruin, wit en zelfs tweekleurig.

Groepen

De boliris bestaat uit twee groepen: de grootbloemige en de kleinbloemige irissen. De grootbloemige iris groeit tussen de 50 en 70 centimeter hoog en bloeit tussen mei en juni. De kleinbloemige iris heeft als bijnaam dwergiris. Ze heeft kleine bloemen met gedetailleerde tekeningen, groeit tot 15 centimeter hoog en bloeit tussen februari en maart. Het blad van beide groepen is buisvormig en puntig.

Planten

Wil je in het vroege voorjaar van magnifieke irissen genieten in je tuin? Plant ze dan in het najaar. Grootbloemige irissen plant je op een zonnige plaats. Zet ze 5 centimeter diep en 8 centimeter uit elkaar. Wordt het een strenge winter? Bescherm ze dan met wat stro. De kleinbloemige Iris straalt zowel in de zon als in de halfschaduw. Plant ze drie keer zo diep als de bol hoog is. Zet ze dicht bij elkaar in groepjes, voor een mooi bloementapijt in de tuin.

Weetjes

  • Botanici hebben meer dan 200 verschillende irissen ontdekt. De meeste groeien uit bollen en knollen andere uit wortelstokken.
  • Heb je geen tuin? Irissen doen het ook goed op je balkon/terras.
  • Iris hollandica wordt volop gebruikt als snijbloem. Je kunt haar daarom prima als plukbloem in de pluktuin zetten.
  • Naast boliris bestaan er ook irissen die uit wortelstokken groeien. Deze vaste plant heet Iris germanica.

11378_aangepast.jpg 217144_aangepast.jpg