Kleurexplosie met bloembollenmengsels

Indrukwekkende bloembollenmengsels

Door bloembollen te planten, vervroeg je het bloeiseizoen. Maar wat zijn bloembollenmengsels precies? Het zijn verschillende soorten bloembollen, die goed samengaan en voor een indrukwekkend resultaat zorgen. De mengsels worden met veel kennis door professionals samengesteld en aangeboden. Maar je kunt de mengsels natuurlijk ook zelf maken. Dat maakt je tuin nog persoonlijker.

Samenstelling

Bloembollenmengsels bestaan uit kleuren en vormen die goed bij elkaar passen in kleur en grootte. Maar je kunt ook kiezen voor contrast, door een heel andere kleur toe te voegen of door verschillende hoogtes te combineren. Bepaal vooraf of je een mengsel wilt met bloembollen die tegelijkertijd bloeien, of een mengsel met bloembollen die op elkaar volgend bloeien.

Soorten

De meest gebruikte bloembollen in mengsels zijn de beroemde tulpen. Ze zijn goed te combineren omdat ze in alle kleuren verkrijgbaar zijn. En ze zijn er in allerlei vormen en maten. Naast tulpen doen narcissen (Narcissus), blauwe druifjes (Muscari), indianenbloemen (Camassia), krokussen (Crocus) en hyacinten (Hyacinthus) het goed in mengsels.

Biodiversiteit

Bepaalde bloembollenmengsels zijn goed voor de biodiversiteit, omdat ze veel stuifmeel produceren én omdat de bloemen ‘open’ zijn. Vlinders komen met hun tong makkelijk bij het stuifmeel in diepe bloemen, maar bijen moeten erin kruipen. Dat kost ze te veel energie. Echte lekkernijen zijn grootbloemige krokussen, oosterse anemonen, hyacinten, Bulgaarse ui en sierui.

Leuke weetjes

  • Bloemen doen vaak dienst als schuilplek. De kelken van tulpen bieden ‘s nachts bijvoorbeeld een heerlijke slaapplaats voor hommels.
  • Heb je weleens aan meerjarige bloembollenmengsels gedacht? Deze mixen bevatten bloembollen die meerdere jaren achter elkaar bloeien.

243293_aangepast.jpg

243328_(1) aangepast.jpg

243243_aangepast.jpg