Kleurrijke deken in de tuin met sneeuwroem

Natuurlijke deken

Sneeuwroem groeit in het wild in de Turkse bergen. Hier vormen de kleurrijke bloemen prachtige dekens in de sneeuw. Ook de botanische naam Chionodoxa verwijst hier naar: het Griekse woord ‘chi?n’ betekent sneeuw, en ‘doxa’ (δ?ξα) betekent roem of glans. Dit sterke maar nog vrij onbekende bolgewasje verdient de spotlight, omdat het een sterke en dankbare bloeier is.

Niet te stoppen

Al vriest het of ligt er sneeuw; vanaf februari begint sneeuwroem massaal te bloeien. Ondanks de kou is de groei- en bloeikracht niet te stoppen. De kleine en toch grootse bloemetjes bestaan uit zes bloemblaadjes, die aan elkaar vergroeid zijn. De kleur is meestal blauw, maar soms ook roze of wit. Ze verschijnen in groten getale, waardoor ze gekleurde tapijten vormen in de tuin.

Van één naar…

Sneeuwroem verwildert, hoe handig is dat? Dit gebeurt niet via de bol, maar via de zaden van de uitgebloeide bloemen. Aan de zaden zit een ‘mierenbroodje’ (aanhangsel aan het zaadje). Mieren zijn hier gek op en nemen het mee naar de plek waar ze de zoete lekkernij opeten. Het zaadje zelf is bitter en laten ze liggen. Hieruit bloeit volgend jaar nieuwe sneeuwroem.

Combinaties maken

De blauwe kleur van sneeuwroem contrasteert prachtig met gele en witte narcissen en kleine vroegbloeiende rode tulpen. De witte en roze gekleurde sneeuwroem past goed bij gele narcissen en kievitsbloemen. Een plekje naast bladverliezende planten of heesters is perfect. En wist je dat ze ook in het gazon kunnen worden geplant, net als krokussen en sneeuwklokjes?

Goed om te weten over sneeuwroem:

  • Wil je ook graag een gekleurde deken in je tuin? Pas de kracht van de hoeveelheid toe. Gebruik voor een vierkante meter minimaal vijftig bolletjes.
  • Sneeuwroem groeit bijna overal en heeft niet veel nodig: een goede afwatering, een open standplaats in de zon of halfschaduw en een beetje vorst.
  • De bollen hebben de kou van de winter nodig om te kunnen groeien. Maar ze zijn zo sterk dat ze ook een droog voorjaar en een hete zomer met verve doorstaan.
  • Wist je dat sneeuwroem tegen de zoute wind kan en daardoor ook schittert op een plekje aan de kust?
  • Vaak sluiten bloemen zich als er geen zonlicht is. Maar de stervormige bloemen van sneeuwroem blijven, ook zonder zonlicht, open.

203677_aangepast.jpg

204992_aangepast.jpg

44933_aangepast.jpg 217081_aangepast.jpg