Gedijt goed
In bosrijke omgevingen en rondom oude buitenplaatsen bloeien vaak sneeuwklokjes en krokussen. Het zijn twee verwilderingsbollen die als de beste groeien onder bladverliezende bomen en heesters. Dat komt omdat er op deze plekken ‘s winters licht en regen valt vanwege het afgevallen blad. Daar houden deze bloembollen van tijdens het koude seizoen. Ze bloeien dan ook rijkelijk en uitbundig op deze plekken. Na de bloei bereiden de bollen zich voor op het volgende seizoen, door voeding uit het blad te halen. Het loof heeft daarom tijd nodig om goed af te kunnen sterven. Zodra de bomen en heesters weer blad krijgen is het loof van de sneeuwklokjes en krokussen weg en gaan de bolletjes in rust. Hierna houdt het blad van de bomen en heesters de bollen lekker koel tijdens de warme zomermaanden.
Kleurrijke krokus
De krokus (Crocus) brengt in februari en maart een waar kleurspektakel in de tuin. Deze vroegbloeiende kleurbommetjes symboliseren de lente en blijdschap. Wanneer je ze onder de loep neemt ontdek je dat er prachtige varianten zijn. De kleuren verschillen van intens diep tot vrolijke pastellen. De populairste varianten zijn blauw en paars, maar ze zijn er ook in het wit, geel, lila en gestreept. Zowel de frivole grootbloemige als de delicate kleinbloemige krokussen zijn als cadeautjes die uit de grond groeien. Na een eerste beplanting ontstaat er door verwildering elk jaar een steeds groter bloementapijt. Tijdens de lange periode van kou bloeit er nog weinig in februari, maar de krokus geeft op dat moment als een van de eerste bloemen. Het zijn grote leveranciers van nectar en stuifmeel. Ze zijn dan ook favoriet bij hommels, honingbijen en sommige solitaire bijen. Zo heb je er niet alleen zelf plezier van, maar help je ook deze belangrijke insecten.
Lieflijk sneeuwklokje
Sneeuwklokjes (Galanthus) worden ook wel ‘vroegopjes’ genoemd. De officiële naam is chiquer: Galanthus. Ze toont in januari en februari haar klokvormige witte bloemen die zelfs boven de sneeuw uitgroeien. De bloemblaadjes van sneeuwklokjes lijken wit, maar zijn eigenlijk kleurloos. Wanneer je in een bloemblaadje knijpt, wordt deze transparant. De luchtbelletjes die het licht weerkaatsen, zijn dan verdwenen. Sneeuwklokjes zijn er in verschillende varianten. Ze zijn er met dubbele bloemen, met groene of gele stip of tekening op de bloemblaadjes, en met kleine of grote bloemen. Het ‘gewone’ sneeuwklokje heet Galanthus nivalis. Zodra je deze in je tuin zet zie je dat het er ieder jaar meer worden. Wist je dat sneeuwklokjes warmte kunnen produceren, tot wel 10 °C? Door deze eigenschap smelt sneeuw rondom de bloem. Ze ruiken ook nog eens heerlijk naar honing. Die geur is afkomstig van insecten die stuifmeel verzamelen van de bloemetjes.