Laatste kans, plant nu zomerbollen

Altijd kleur

Terwijl de kleurrijke bloemen van de voorjaarsbollen nog volop schitteren, is het tijd om zomerbollen in de tuin te planten. Zo zorg je ervoor dat de bloei elkaar opvolgt en je tuin dus altijd kleurt. Zomerbollen bloeien namelijk tot ver in het najaar. Pas wanneer de eerste vorst is geweest, stoppen ze met bloeien. Vooral dahlia’s zijn onvermoeibaar in het aanmaken van nieuwe bloemen. Wacht dus niet langer en plant deze zomerjuweeltjes voor een feestje in eigen tuin.

209990_aangepast.jpg 221119_aangepast.jpg

Chic, stijlvol of bescheiden

Het leuke van zomerbollen is dat ze er in allerlei soorten en maten zijn; voor ieder wat wils dus. Verschillende soorten, zoals lelies en dahlia’s, geven enorme bloemen en zijn daarmee echte diva’s in de tuin. Maar er zijn ook elegante soorten zoals calla (Zantedeschia) en gladiolen (Gladiolus), die zich stijlvol tonen. Toch liever nog wat meer ingetogen? Kies dan voor smaakvolle begonia, ornithogalum (Zuidewindlelie) of spinlelie (hymenocallis).

226239_aangepast.jpg

226281_aangepast.jpg

Zomerbollen planten

Met de zon in je gezicht is het heerlijk om zomerbollen in de tuin te planten. Dus grijp je kans op een zonnige dag in april of mei, want het is een leuk klusje dat veel voldoening geeft. Maar hoe doe je dat nu precies, zomerbollen planten?

  1. Zoek een zonnige plek uit in de tuin. Zomerbollen geven in deze zomerwarmte namelijk de meeste bloemen.
  2. Maak de grond luchtig door te harken en verwijder onkruid en kleine stenen.
  3. Plant nu de zomerbollen in de grond. Onthoud hierbij het ezelsbruggetje: tweemaal zo diep als de bol hoog is. Er zijn twee uitzonderingen; dahlia’s en begonia’s plant je vlak onder de oppervlakte. De zonwarmte zal ze sneller activeren om te groeien. Kom je er toch niet helemaal uit? Volg dan de aanwijzingen op de verpakking.
  4. Leg de bollen een uur voor het planten onder water, of geef na het planten direct veel water. Veel vocht geeft zomerbollen een goede groeistart.

226122_aangepast.jpg 226123_aangepast.jpg

Goed om te weten:

  • Knip uitgebloeide bloemen weg. Je zult zien dat er binnen no-time weer nieuwe aan groeien.
  • Zomerbollen doen het ook waanzinnig goed in potten en bakken. Geef ze een ruime pot met genoeg potgrond om te groeien en lekker wat water tijdens de warme zomerdagen.
  • Je kunt de bloemen ook plukken en in een vaas zetten. Vooral dahlia’s en calla’s lenen zich hier uitstekend voor. Zo geniet je er niet alleen van in de tuin, maar ook in huis.

226124_aangepast.jpg 226221_aangepast.jpg